Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jørn skal hjelpe Jonas til makta i 2017

Han er faglært gullsmed, startet som tillitsmann i Jern og Metall, Avdeling 5 i Bergen, og neste uke blir Jørn Eggum (43) ny leder i det mektige Fellesforbundet.

VIL HA MAKTSKIFTE: Jørn Eggum fra Bergen blir etter alt å dømme ny leder i Fellesforbundet. En av jobbene blir å sikre at Jonas Gahr Støre skifter ut Erna Solberg og Siv Jensen i 2017. - Vi må sikre en regjering som jobber med oss, ikke mot oss, sier Eggum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL HA MAKTSKIFTE: Jørn Eggum fra Bergen blir etter alt å dømme ny leder i Fellesforbundet. En av jobbene blir å sikre at Jonas Gahr Støre skifter ut Erna Solberg og Siv Jensen i 2017. - Vi må sikre en regjering som jobber med oss, ikke mot oss, sier Eggum. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, det viktigste «tariffoppgjøret» blir kanskje å sikre en regjering som jobber med oss, ikke mot oss. I fjor bidro vi med et moderat lønnsoppgjør, men vi ble snytt av regjeringen ved at de radbrekte arbeidsmiljøloven.

- Det er første gang vi opplever en regjering som drar samfunnet bakover og endrer maktforholdene i arbeidslivet så drastisk. Det er ikke tvil om at Fellesforbundet har samarbeidet bedre med sosialdemokratiske regjeringer og partier de har samarbeidet med enn partiene som nå styrer, sier forbundssekretær Jørn Eggum i Fellesforbundet til Dagbladet.

Han understreker at det er landsmøtet som starter til helga, som velger leder og ny ledelse. Men så langt Dagbladet kjenner til, er han den eneste kandidaten til å ta over etter Arve Bakke som går av for aldersgrensa.

Hele ledelsen er på valg. Dermed blir den den første oppgaven for den nye lederen å bygge laget og ruste organisasjonen for nye utfordringer. En stor del av medlemsmassen rammes av nedgangen i olje- og gassnæringen.

Så langt er 3000 medlemmer forsvunnet fra Industrioverenskomsten.

Utvid permitteringstiden Onsdag kommer statsbudsjettet. Eggum har klare forventninger.

- Det aller viktigste er at permitteringstiden utvides fra 30 til 52 uker og rullerende permitteringer slik at kompetansen kan beholdes i bedriftene. Videre bør det komme betydelige midler i forskningsfond som også kan bidra til å ruste oss til å møte oppturen. Og betydningen av arbeidsmarkedstiltak er underkommunisert. Nå er tida for bedriftsintern opplæring. Det er en billig investering fram til oljeprisen går opp, sier Eggum.

Men han er bekymret. For han regner med at regjeringen kommer med nye kutt i formuesskatten.

- Vi har ikke råd til å forfordele de som har mest, med mer skattelette. De pengene går til investeringer i cola og pizza og ikke til investering i eksportindustrien. Kutt i selskapsskatten derimot vil folk oppleve som rettferdig, for det kan bidra til å hindre skatteplanlegging og vil bedre konkurranseevnen, sier Eggum.

Moderat oppgjør Kampen for jobbene er det som opptar medlemmene mest. Dermed vil det også neste år være forståelse for et moderat lønnsoppgjør, mener han.

Men Eggum kommer også med en advarende pekefinger:

- Hvis lederlønningene går av skaftet, og finansbransjen ikke er med på denne nasjonale dugnaden, kan det få betydning for kommende tariffoppgjør, sier Eggum.

Landsmøtet i Fellesforbundet starter fredag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!