Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jorunn (50) skal vaske norske hjerner rusfri med scientologi

Vil starte senter i hele Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KØBENHAVN/OSLO(Dagbladet.no):- I første omgang begynner jeg i Fredrikstad, men på lengre sikt ønsker jeg og hjelpe andre å åpne senter på Vestland, Sørlandet, Midt-Norge og Nord-Norge, sier Jorunn Johansen (50), som for tiden utdanner seg som autorisert narconon-instruktør i Danmark.

Dagbladet.no møter henne på Narconons Europahovedkvarter i København.

På tirsdag kunne Dagbladet.no avsløre at norske kommuner har brukt millioner på å sende norske narkomane til scientolog-behandling i Danmark. 

Les også: «Sender narkomane til scientologene»

Anklaget for hjernevask

Narconon baserer sin behandling på læren til L. Ron Hubbard, mannen som grunnla scientologikirken. Kirken er blitt beskyldt for hjernevasking, og sterkt kritisert for kontroversielle tester og dyre kurs.

Ifølge Narconon har nærmere 50 nordmenn benyttet seg av tilbudet siden programmet startet i 2001. Cirka 20 nordmenn har fått støtte fra sosialkontor, helseregionene eller sin lokale kommune for å delta i programmet. Hver behandlingsplass koster til sammen mellom 180 000 og 200 000 kroner.

Ifølge Narconons egne tall, har altså norske kommuner brukt over 3,6 millioner skattepenger på scientologprogrammet. 

image: Jorunn (50) skal vaske norske hjerner rusfri med scientologi

- Ikke en del av scientologikirken

På tross av at den norske kvinnen selv er nyfrelst scientolog mener hun rusbehandlingen ikke har noe med scientologikirken å gjøre. Hun har selv betalt 35.000 kroner for kurset. I tillegg har hun betalt over 5000 kroner for kursmateriell. 

- Jeg spør heller aldri en person hvis jeg skal kjøpe vaskemaskin om han er muslim, kristen eller scientolog. Det er produktet jeg vil ha. Men så lenge jeg bruker Hubbard-teknologi kaller jeg meg en scientolog, så jeg ser ikke noe problem med den koblingen, sier Johansen.

Hun har store forhåpninger om få norske ruspenger fra kommuner, helseregioner og sosialkontorer.  

Johansen fnyser av anklagene om hjernevask.

- Dette er bare hjernevask i den forstand at vi vasker hjernen ren for rus, sier Johansen som selv har en sønn som har gjennomgått narconon-behandlingen. Han er i dag rusfri og støtter sin mor under utdannelsen.

- Det viktigste for oss som er foreldre, det er å få barna rusfrie uansett hvilken måte det blir gjort på, sier Johansen som ønsker å hjelpe pårørende som har vært i samme situasjon.

- Bløff og kvakksalveri

Norske rusforskere er svært kritiske til narconon-behandlingen:

Les også: «- Dette er bløff og kvakksalveri»

- Dette er jo ren bløff og rent kvakksalveri. Det er ikke noen holdepunkter for at rusmiddel lagres i kroppen i flere år. Det er heller ikke noen holdepunkter for at det hjelper å ta vitaminer i store doser, sier den profilerte norske rusforskeren Hans Olav Fekjær. Han mener også at Narconon seiler under falsk flagg.

- Dette er grunnlagt av scientologene, som framstår som en rar religiøs sekt. Det som er provoserende, er at de pretenderer å være faglige og forskningsbaserte. Det er jo bare bløff, sier Fekjær.

KURSES I HUBBARDS TEKSTER:</B> Initiativtageren bak det norske Narconon, Jorunn Johansen, har betalt rundt 40.000 kroner av egne lomme for å gjennomføre utdannelsen.
STORE AMBISJONER: Daglig leder ved Narconon i Danmark, Ole Thiemer, bekrefter at et norskt Narconon har vært på agendaen i flere år.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media