Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jorunn (61) kan miste huset fordi datterens drapsmann er dømt som utilregnelig

Kjemper i retten mot mannen som drepte datteren.

ETTERLATT: Jorunn Renee Olsen kjemper i retten for å få erstatning etter at datteren ble drept. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ETTERLATT: Jorunn Renee Olsen kjemper i retten for å få erstatning etter at datteren ble drept. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg tør nesten ikke å tenke på det. Da vil all kraft gå ut av meg, sier Jorunn Renee Olsen (61) til Dagbladet.

Sommeren 2010 ble datteren hennes, Camilla Samira Olsen (32) stukket og kuttet med kniv minst 21 ganger, og drept i hjemmet sitt på Trollåsen i Oppegård av sin samboer. Samboeren stakk av med parets sønn (1) og rømte nedover Europa.

Etter tre dager ble han stoppet i Polen og i 2011 ble han dømt til tvungent psykisk helsevern, fordi retten mente det var tvil om han var psykotisk eller ikke da han drepte Camilla.

Samtidig ble han dømt til å betale full erstatning til de etterlatte. Det inkluderte erstatning for et lån Camilla hadde tatt opp da de to etablerte seg, og som moren Jorunn stilte opp som medlånetaker for. Camilla hadde den gang en del eldre gjeld.

Anket Drapsmannen anket erstatningsdelen av dommen.

DREPT: Camilla Samira Olsen. Foto: Privat
DREPT: Camilla Samira Olsen. Foto: Privat Vis mer

Jorunn har nå en samlet gjeldsbyrde på omtrent to millioner kroner. Hvis datterens drapsmann får medhold, må hun selge rekkehuset hun har bodd i de siste 26 årene.

- Jeg tenker at da bare setter jeg meg ned, så får de bære meg ut. Jeg klarer nesten ikke å se for meg at det skal skje. Jeg har ikke råd til å kjøpe noen ny bolig heller, hvis jeg blir belastet med dette, sier hun til Dagbladet.

Nå kjemper Jorunn for sin egen framtid sammen med i lagmannsretten, med støtte fra advokat Martin Eiebakke.

- Hun kom til meg og spurte om jeg kunne hjelpe henne med å få lån. Hun hadde en del gjeld, men fast jobb og bra inntekt. Hun betalte alle avdragene og jeg bekymret meg aldri for det. Jeg fryktet aldri at hun ikke skulle betale. Jeg hadde aldri sett for meg at hun kunne bli drept.

Midlene fryst Etter drapet fikk Olsen en ordning med Dnb, slik at hun de siste årene bare har betalt renter på de to lånene, ikke avdrag. Men den avtalen går ut etter nyttår.

DØMT SOM UTILREGNELIG: Mannen ble framstilt for varetekt i Polen, etter at han ble tatt av politiet. Den fransknorske mannen var i varetekt i Polen i flere måneder før han ble overført til Norge. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
DØMT SOM UTILREGNELIG: Mannen ble framstilt for varetekt i Polen, etter at han ble tatt av politiet. Den fransknorske mannen var i varetekt i Polen i flere måneder før han ble overført til Norge. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet Vis mer

Leiligheten Camilla og samboeren bodde i, ble solgt etter drapet. Mesteparten av verdien etter salget er fryst av bobestyreren, i påvente av endelig rettsavgjørelse. Spørsmålet koker ned til om de fryste midlene skal overføres til drapsmannen eller Camillas etterlatte.

I retten i dag fortalte Jorunn om hvordan tida etter at datteren ble drept har vært.

- Det har vært veldig vanskelig, sa hun i retten.

- Da det skjedde var jeg egentlig bare i sjokk. Men så tar man seg sammen og gjør det man må. Og jeg klarte på en måte å fungere. Men det har blitt tyngre etter hvert, sier hun til Dagbladet.

- Helsetilstanden min har blitt redusert etter det som skjedde. Og dermed også økonomien min. Nå jobber jeg 50 prosent, men det fungerer dårlig. Jeg har vanskelig for å konsentrere meg og føler at det skjer ting rundt meg på jobb som jeg ikke klarer å ta del i, og jeg har nå søkt om uførepensjon, sier hun.

Mannens advokat, Siri Langseth, sier følgende om bakgrunnen for anken:

- Vi anket fordi det i tingretten ikke ble tatt hensyn til hans utilregnelighet i erstatningsutmålingen. Det er ikke vanlig at man idømmes fullt erstatningsansvar når en dømmes som utilregnelig i straffsaken, sier Langseth til Dagbladet. 

KJEMPER I RETTEN: Jorunn Renee Olsen representeres av advokat Martin Eiebakke i lagmannsretten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
KJEMPER I RETTEN: Jorunn Renee Olsen representeres av advokat Martin Eiebakke i lagmannsretten. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer