José (37) siktet for spionasje

Gjesteforsker ved Universitetet i Tromsø (UiT), José Assis Giammaria (37), er siktet for spionasje mot norske statshemmeligheter.

SIKTET: Giammaria framtilles for varetektsfengsling i dag. Foto: Sosiale medier
SIKTET: Giammaria framtilles for varetektsfengsling i dag. Foto: Sosiale medier Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det får Dagbladet bekreftet.

Giammaria framstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett i dag.

Han er siktet for straffelovens § 121 – ulovlig etterretning som kan skade grunnleggende nasjonale interesser.

Dette kan blant annet være forsvars- eller sikkerhetsopplysninger, forholdet til andre stater eller opplysninger om infrastruktur som mat-, vann- eller energiforsyning.

Brudd på paragrafen kan straffes med bot eller fengsel i inntil tre år.

Bestrider å være spion

37-åringen ble pågrepet på vei til jobb mandag denne uka.

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener mannen – som oppgir å være brasiliansk statsborger – er en såkalt «illegalist», altså en person som har bygd seg opp en identitet som vanlig borger mens han i det stille jobber for utenlandsk etterretning – i dette tilfelle russisk.

Han har vært tilknyttet UiT som gjesteforsker, og har uttrykt interesse for nordområde- og sikkerhetspolitikk, har kollegaer tidligere fortalt til Dagbladet:

Giammaria har blant annet forsket på hybride trusler.

- Han stiller seg helt uforstående til anklagene om å være en spion, har mannens forsvarer fram til nå, advokat Thomas Hansen, tidligere sagt.

Russlands ambassade i Norge har også benektet enhver befatning med saken, og sier de ikke vet hvem personen er eller hva dette dreier seg om.

- Spionmani, har de poengtert overfor Dagbladet.

De har ikke besvart Dagbladets henvendelse i forbindelse med siktelsen fredag.

ORDFØRER SJOKKERT: Pågripelsen av den spionsiktede i Tromsø er en dyster påminnelse, mener byens ordfører Gunnar Wilhelmsen. Video: Shad Madian / Dagbladet TV. Reporter: Håvard T-L Knutsen Vis mer

Kan ha tilegnet seg nettverk

Giammaria har vært internert fram til nå – en frihetsberøvelse myndighetene kan foreta overfor en person i kontrolløyemed, ikke som straff.

Men som følge av at PST nå sikter ham for et konkret lovbrudd, framstilles han for varetektsfengsling.

I forbindelse med pågripelsen denne uka, sa PST at de er bekymret for at 37-åringen kan ha tilegnet seg et nettverk og informasjon om Norges politikk i nordområdene.

- En illegalist er en person som har brukt mange år på å bygge opp en falsk identitet. De kan ha tatt identiteten til en død person fra et land som har dårligere kontroll på folkeregister og personopplysninger - som angivelig Brasil i dette tilfelle, forklarte oberstløytnant på Stabsskolen ved Forsvarets høgskole, Geir Hågen Karlsen, til Dagbladet tirsdag.

- En slik person kan på sikt opparbeide seg en posisjon som nettopp en anerkjent forsker med god innsikt i norsk samfunnsliv, sårbarheter, tankegang rundt forsvaret og ulike trusler. Det er veldig verdifull informasjon. Det er ingen tvil om at PST har gjort et skikkelig varp her, hvis det stemmer, sa han.

Siktede har fått oppnevnt ny forsvarer av Oslo tingrett, advokat Marijana Lozic.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer