2. verdenskrig

Josef (100) skal ha medvirket til 3518 drap

- Dette dreier seg rett og slett om å få rettferdighet, sier advokaten til de pårørende.

VAKT: 100-åringen som møter i retten torsdag var vakt i den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen mellom 1942 og 1945. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
VAKT: 100-åringen som møter i retten torsdag var vakt i den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen mellom 1942 og 1945. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Torsdag starter rettssaken mot en 100 år gammel mann, identifisert som Josef S., i Tyskland.

Tyskeren er anklaget for medvirkning av drapet på 3518 fanger i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland, i perioden 1942 til 1945.

Rettssaken er forventet å vare til begynnelsen av januar ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Han er ikke anklaget for å ha henrettet noen direkte, men for å ha bidratt til disse handlingene gjennom sitt arbeid som vakt, og for å ha vært klar over at henrettelsene skjedde i konsentrasjonsleiren, sier en talskvinne for retten.

100-åringens forsvarer, Stefan Waterkamp, forteller til nyhetsbyrået at hans klient ennå ikke har tatt stilling til siktelsen.

- Ingen utløpsdato

Den tyske advokaten Thomas Walter representerer ofrene og de pårørende i rettssaken. Han mener at alderen ikke bør være noen hindring for å gjennomføre rettssakene mot de siste nazistene.

- Det er ingen utløpsdato for rettferdighet. Straffeforfølgelse av eldre menn og kvinner blir på en eller annen måte sett på som problematisk - selv om det dreier seg om rundt 1000 eller 5000 drap der de anklagede deltok aktivt. Dette dreier seg rett og slett om å få rettferdighet, understreker den tyske advokaten.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer