2. verdenskrig

Josef (100) skal ha medvirket til 3518 drap

- Dette dreier seg rett og slett om å få rettferdighet, sier advokaten til de pårørende.

VAKT: 100-åringen som møter i retten torsdag var vakt i den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen mellom 1942 og 1945. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB
VAKT: 100-åringen som møter i retten torsdag var vakt i den tyske konsentrasjonsleiren Sachsenhausen mellom 1942 og 1945. Foto: Markus Schreiber / AP / NTB Vis mer
Publisert

Torsdag starter rettssaken mot en 100 år gammel mann, identifisert som Josef S., i Tyskland.

Tyskeren er anklaget for medvirkning av drapet på 3518 fanger i konsentrasjonsleiren Sachsenhausen i Tyskland, i perioden 1942 til 1945.

Rettssaken er forventet å vare til begynnelsen av januar ifølge nyhetsbyrået AFP.

- Han er ikke anklaget for å ha henrettet noen direkte, men for å ha bidratt til disse handlingene gjennom sitt arbeid som vakt, og for å ha vært klar over at henrettelsene skjedde i konsentrasjonsleiren, sier en talskvinne for retten.

100-åringens forsvarer, Stefan Waterkamp, forteller til nyhetsbyrået at hans klient ennå ikke har tatt stilling til siktelsen.

- Ingen utløpsdato

Den tyske advokaten Thomas Walter representerer ofrene og de pårørende i rettssaken. Han mener at alderen ikke bør være noen hindring for å gjennomføre rettssakene mot de siste nazistene.

- Det er ingen utløpsdato for rettferdighet. Straffeforfølgelse av eldre menn og kvinner blir på en eller annen måte sett på som problematisk - selv om det dreier seg om rundt 1000 eller 5000 drap der de anklagede deltok aktivt. Dette dreier seg rett og slett om å få rettferdighet, understreker den tyske advokaten.

SPEKTAKULÆRT: Imperial War Museums lanserer nå en ny bok med fargefotografier fra andre verdenskrig. Mange av dem er publisert for første gang på 70 år. Video/Foto: CNN, NTB Scanpix Vis mer

Forsøkte å stikke av

I forrige uke skulle 96 år gamle Irmgard Furchner møte i retten, tiltalt for å ha medvirket til drap på over 10 000 mennesker i konsentrasjonsleiren Stutthof i tyskokkuperte Polen i åra 1943 til 1945.

Furchner, som gikk under navnet «ondskapens sekretær», dukket imidlertid ikke opp. Hun hadde forsøkt å stikke av. Seinere samme dag ble hun pågrepet og tatt med til retten. Hun ble også varetektsfengslet.

Denne uka ble hun løslatt fra varetektsfengselet - under flere betingelser. Rettssaken mot henne fortsetter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer