Josef Fritzl (73) vil lage skrekkmuseum

Planlegger å gjøre fangekjelleren i Amstetten til turistattraksjon og ta betalt for det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt om Elisabeth-saken finner du her

BERLIN (Dagbladet): Det er Rosemarie Fritzls (69) søster som forteller om de groteske planene overfor avisa Österreich.

Christine R. (64) har gitt et større intervju på vegne av søstera si - som selv ikke ønsker å opptre i offentligheten.

Turistattraksjon?

Her avslører hun også ideen som Fritzl selv må ha spekulert ut i løpet av sine til nå 205 dager i varetektsfengsel.

- Han ønsket virkelig å slå mynt på eiendommen i Ybbsstrasse 40. Stedet hvor han i 24 år holdt datteren som sin egen sexslave, skulle bli en stor turistattraksjon. Han ville ta 10 euro (knapt 90 kr.) for hver tilreisende gjest, som kom til Amstetten for å kikke nærmere på kjelleren. Selv sa han at alle pengene var ment å gå til familien hans. Men de involverte avslo - alle som en - tilbudet om en slik «forretning», forteller Christine R.

Ikke skilsmisse

Hun opplyser at Rosemarie ikke har planer om å innlede skilsmisse fra mannen som hun har vært gift med i over 50 år:

GROTESKE PLANER: Josef Fritzl (73) skal ha fortalt slektningene at han ønsker å gjøre om huset i Amstetten til et slags skrekk-kabinett. Foto: EPA/SCANPIX
GROTESKE PLANER: Josef Fritzl (73) skal ha fortalt slektningene at han ønsker å gjøre om huset i Amstetten til et slags skrekk-kabinett. Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

- Hun har sagt til meg at hun ønsker å fortsette å være gift med ham, fordi hun da vil være berettiget til 60 prosent av Josefs pensjon, hvis han skulle ta sitt eget liv eller noe skulle skje med ham i fengselet.

Pensjonen som Rosemarie mottar i dag, er på 400 euro i måneden.

I tillegg får hun 300 euro i sosialhjelp. De første 400 går med til husleie.

Dette innebærer at 69-åringen har under hundre kroner dagen til å klare seg for.

- Hun må kjøpe mat som er gått ut på dato, i et supermarked for fattigfolk. Derfor er hun ganske sur på datteren sin, sier Christine R.

- Hva har datteren som var sperret inne i 24 år å gjøre med morens økonomi, spør journalisten fra Österreich.

- Da Rosemarie måtte forlate det psykiatriske sykehuset i Amstetten-Mauer fordi det var oppstått så voldsomme spenninger mellom henne og Elisabeth, gikk hun i banken for første gang på flere måneder. Der oppdaget hun at det sto 3000 euro på kontoen hennes - barnetrygd for Lisa, Monika og Alexander, som hadde vokst opp hos henne inntil Josef Fritzls forbrytelser ble avslørt. Rosemarie ringte øyeblikkelig til sykehuset og fortalte Elisabeth om overføringene. Hun hadde vel håpet at datteren ville be henne om å glemme hele greia og beholde pengene. Men to dager seinere lå det brev i posten fra en av advokatene som ga henne en frist på 14 dager til å overføre alle pengene til Elisabeth.

Christine R. opplyser at Elisabeth allerede har fått etterbetalt 60 000 euro (ca. 540 000 kroner) i barnetrygd for alle åra med de tre barna i kjelleren

Josef Fritzl (73) vil lage skrekkmuseum

I tillegg har hun mottatt en gave på 25 000 euro (ca. 200 000 kroner) fra Natascha Kampusch.

Vil ikke møte i retten

- I mine øyne er det derfor ganske brutalt å omgås med sin egen mor på denne måten. Rosemarie har ikke noe tilbake. Fra huset i Ybbsstrasse fikk hun bare lov til å hente sin egen vaskemaskin. Hun måtte gå på tiggerferd til en veldedig institusjon for å få brukte møbler til leiligheten sin. Det holder hardt, selv om jeg og en annen søster bidrar så godt vi kan.

- Hvorfor skal ikke Rosemarie verken møte som vitne eller tilskuer under rettssaken mot Josef, som etter planen skal finne sted i løpet av mars måned?

- Hun begår i mine øyne en feil, fordi mange framdeles tror at hun må ha visst om det vanvittige som foregikk nede i kjelleren. Men hun visste ikke noe. Nå ønsker hun ikke å gå i retten, fordi hun skammer seg.

SVÆRT PREGET AV FANGENSKAPET: Mangel på dagslys og riktig ernæring gjorde av de barna og Elisabeth hadde dårlig helse da de ble satt fri. Den lille familien hadde også et eget språk, der mye av kommunikasjonen foregikk ved hjelp av grynting og lyder.
GJORDE DATTEREN GRAVID ÅTTE GANGER: De siste dagene har det kommet fram at Elisabeth Fritzl var gravid åtte ganger, og ikke syv slik tidligere antatt. Den første, til nå ukjente graviditeten fant sted omkring to år etter at hun ble tatt til fange, og endte med abort.
INGEN VINDUER: De tre barna som ble født i fangenskap hadde ikke sett dagslys før de ble satt fri.
ELISABETHS HJEM I 24 ÅR: Den 18 kvadratmeter store kjellerleiligheten var utstyrt med senger, toalett, vask og et lite badekar, samt et lite tekjøkken.