Josef Fritzl (74) venter på dommen

Aktor krever livstid, dommen faller tidligst klokka 13. Elisabeth Fritzl var i retten på tirsdag, bekrefter forsvareren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ST. PÖLTEN (Dagbladet.no): Nå sitter Josef Fritzl (74) og venter på juryen og fagdommernes beslutning om hans skjebne, etter at forsvarer Rudolf Mayer og aktor Christiane Burkheiser nettopp er ferdige med sin prosedyre.

- Jeg angrer av hele mitt hjerte hva jeg har gjort mot min familie. Jeg kan dessverre ikke gjøre det godt igjen - bare se etter en mulighet til å begrense skaden, var Fritzls siste ord til retten før han ble ført bort.

Samtidig bekrefter forsvarer Mayer nå at Elisabeth Fritzl (42), sakens hovedvitne, virkelig var i rettssalen tirsdag og så både sin far, som hun har sagt hun aldri ville se igjen, og sitt eget videoinnspilte vitnemål.

Ventet påstand
Mens Burkheiser som ventet ba om livstidsdom for drap, ba Mayer om at juryen og dommerne må ta hensyn til formildende omstendigheter i saken - blant annet Fritzls totale skyldeklæring i går.

I 09-tida i dag, umiddelbart dagens rettsseanse startet i Landesgericht St. Pölten, ankom mulititiltalte Josef Fritzl rettslokalet - for første gang uten den blå permen han har gjemt seg bak under alle tidligere møter med pressen denne uka.

Rettssaken er åpenbart en belastning for den aldrende mannen.

- Jeg synes han ser mindre og mindre ut for  hver dag som går, sier Expressens Lars Lindström, som er akkreditert til rettssalen, til Dagbladet.no.

En time seinere var han ute igjen, etter sluttprosedyrene, som etterfølges av at juryen trekker seg tilbake til et isolert rom og drøfter skyldspørsmålene de er blitt stilt av hoveddommer Andrea Humer.

De skal ta stilling til om Fritzl er skyldig i: voldtekt, incest, frihetsberøvelse, mishandlig, slaveri og drap.

Det er stor sannsynlighet for at de vil finne ham skyldig på samtlige punkter - ikke minst fordi tiltalte i går selv erklærte seg skyldig i alle tiltalepunktene - til alles store overraskelse.

Elisabeth årsaken?
Det spekuleres sterkt på om tilstedeværelsen av hovedofferet i saken, som ifølge tiltalen ble holdt fanget i 24 år og voldtatt over 3000 ganger, var medvirkende til skylderklæringen.

Selv om flere medier omtalte dette i går, ville ingen navngitte personer bekrefte påstandene før i dag - da altså forsvarer Mayer erklærte at hun virkelig hadde sittet i salen.

- Jeg beklager, sa Fritzl under sin skylderklæring i går.

Da rettssaken startet mandag, nektet 74-åringen straffskyld for drap og slaveri - de to tiltalepunktene som gir lengst straff, henholdsvis livstid og 20 års fengsel. At han nå har erklært seg skyldig i alt, forundrer mange, mens andre igjen tror dette bare er et spill for galleriet.

Forsvarer Mayer hevdet i sin sluttprosedyre at Fritzl ikke kan dømmes for drap, fordi han ikke var klar over at den nyfødte babyen Michael var dødssyk, fordi han ikke besøkte kjelleren i et tidsrom på 66 timer. Gutten døde etter 70 timer.

Mayer baserer uttalelsen på opplysninger i Elisabeths dagbok.

Aktoratet på sin side gjentok at guttebabyen med stor sannsynlighet ville overlevd dersom han hadde fått hjelp i tide. Isteden lot Fritzl ham dø og brente liket på familieeiendommen.

Kort prosess
Rettssaken vil i dag være over etter bare fire dager istedenfor fem, som opprinnelig annonsert. Dette har utløst klager og spekulasjoner om østerrikerne i virkeligheten bare vil få Fritzl raskt plassert på et fjernt sted og vende verdens oppmerksomhet mot landets mer fortreffelige kvaliteter igjen.

Når juryen har avsagt sin kjennelse, skal de drøfte og stemme over kjennelsen på ny med de tre fagdommerne. Først deretter vil hoveddommer Humer kunngjøre dommen.

Psykiatrisk sakkyndige uttalte i går at Fritzl har store personlighetsforstyrrelser, men at han er strafferettslig beregnelig og framviser stor fare for gjentakelse. Derfor må han i behandling.

I klartekst betyr det at den 74-årige mannen med stor sannsynlighet blir lagt inn til forvaring på en psykiatrisk institusjon, der han i praksis blir værende resten av livet - uansett "mild" dom eller ei.

KOM FOR Å SE FAREN: I dag bekreftes det at Elisabeth Fritzl, sakens hovedvitne, personlig møtte opp i rettssalen på tirsdag i all hemmelighet. Dette kan ha påvirket faren til å si seg skyldig i hele tiltalen. Foto: MIRRORPIX/ALL OVER
KOM FOR Å SE FAREN: I dag bekreftes det at Elisabeth Fritzl, sakens hovedvitne, personlig møtte opp i rettssalen på tirsdag i all hemmelighet. Dette kan ha påvirket faren til å si seg skyldig i hele tiltalen. Foto: MIRRORPIX/ALL OVER Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer