Josef Fritzl ble banket opp av mora

Kontrollerte ham med vold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Josef Fritzl, som tidligere denne uka tilstod å ha holdt sin datter fanget i kjelleren i 24 år, er av internasjonal presse blitt fremstilt som et monster.

Hans grusomme behandling av datteren og deres felles barn i kjelleren i \'skrekkens hus\' har vakt sterke reaksjoner. Nå er det kommet fram opplysninger om 73-åringens egne barndom.

Han skal ha vokst opp med sin enslige mor, en kvinne som i følge Fritzls svigerinne hadde et eksplosivt temperament og som brukte vold for å kontrollere sin sønn, skriver the Independent.

- Josef vokste opp uten en far. Moren oppdro ham med bare nevene. Hun pleide å banke ham gul og blå nesten hver dag. Nå må ha gått i stykker inne i ham. Han var ikke i stand til å føle sympati for andre. Han ydmyket søsteren min det meste av tida, sier svigerinnen ifølge den britiske avisa.

Fritzl ble født i 1935, og vokste med andre ord opp under den andre verdenskrig. Hvorvidt faren døde under krigen eller ikke er usikkert. I etterkrigstidas Østerrike skal russiske soldater hyppig ha stått bak voldtekt av tyske og østerrikske kvinner.

Husets hersker

Fritzl har innrømmet å fått sju barn med datteren Elisabeth (42), et av dem døde kort tid etter fødselen. Tre av barna vokste opp sammen med Elisabeth i kjelleren, uten å noen gang se dagslys. Elisabeth måtte trygle og be om å få mat og drikke til ungene og seg selv.

Også \'den offentlige\' familien hadde Josef Fritzl kustus på. Han styrte hjemmet som en diktator, skal tidligere naboer ha sagt, ifølge AP.

Josef Fritzl ble banket opp av mora

Maktsyk

Ekspertene har allrede felt sin dom over 73-åringen.

- Fritzl ser ut til å ha vært drevet av tydelig narsissisme og et behov for å utøve makt over andre. Dette kan være med på å forklare hvordan han slapp unna med ugjerningene så lenge, sier den østerrikske psykiateren Reinhard Haller.

- Denne mannen må ha vært sinnssyk, og han må ha følt at han var overordnet andre og bedre enn andre, sier Haller.

Psykiater Sigrun Rossmanith sier Fritzl hadde to personligheter; en for kjelleren og en som levde over kjelleren.

- Han var tydelig en hersker. Hvis kjelleren var tabu for kona og barna, og de hørte dette igjen og igjen, så turte de ikke sjekke det. Hvis noen har makt og utøver denne over andre, da er hans ord som Guds ord, sier Rossmanith.

PÅ SKOLETUR: Bildet viser Josef Frtizl som 16- åring, på skoletur til Salzburg. FOTO: AP/SCANPIX
PÅ SKOLETUR: Bildet viser Josef Frtizl som 16- åring, på skoletur til Salzburg. FOTO: AP/SCANPIX Vis mer
Josef Fritzl ble banket opp av mora