Josef Fritzl fikk enecelle på 74-årsdagen

- Har ikke flere ønsker i livet.

SELVMORDSFAREN OVER: Josef Fritzl, som er dømt for å ha voldtatt datteren Elisabeth i en årrekke og holdt henne som slave, er ifølge fengselets helsepersonell utenfor selvmordsfare, og kan derfor få enecelle. Foto: AP Photo/Robert Jaeger/Scanpix
SELVMORDSFAREN OVER: Josef Fritzl, som er dømt for å ha voldtatt datteren Elisabeth i en årrekke og holdt henne som slave, er ifølge fengselets helsepersonell utenfor selvmordsfare, og kan derfor få enecelle. Foto: AP Photo/Robert Jaeger/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BERLIN (Dagbladet.no): Ukene som er gått siden Fritzl fikk livstidsdommen sin den 19. mars, har han tilbrakt på den gamle varetektscella i St.Pölten. 

Her måtte han dele de åtte kvadratmeterne med en dømt seksualforbryter. Dette skyldtes ikke minst myndighetenes bekymring for at mannen kunne ta sitt eget liv. Medfangen hadde streng ordre om å slå alarm hvis han merket at Fritzl var i psykisk ubalanse.

Utredes
I løpet av de kommende fire til åtte ukene, skal Fritzl nå utredes med tanke på hvilke anstalt han kommer til å tilbringe resten av livet sitt. Han ble tirsdag overført til spesialfengslet Mittersteig i bydelen Margareten i Wien.

Under oppholdet i Wien blir det opp til psykiatere og psykologer å slå fast om 74-åringen er farlig for omgivelsene sine bak murene - og hvor farlig han eventuelt er.

En sosialarbeider vil snakke med fangen og finne ut om han fremdeles kan arbeide. Østerrikske soningsfanger er forpliktet til å yte sitt, også i mange år etter oppnådd pensjonsalder. Ekspertene i Mittersteig vil også gi Fengselsstyret en anbefaling for hvilken institusjon som passer best for Fritzl.

Fikk enecelle

- Josef Fritzl ble i går testet for selvmordsfare, opplyser generalløytnant Peter Prechtl til avisa Österreich.

Precht er nestkommanderende i det østerrikske Fengselsstyret.

— Undersøkelsen som ble brukt på Fritzl, har tre mulige resultater: Rød, oransje eller grønn. For Fritzls vedkommende, endte testen på grønt. Det betyr at Fritzl ikke har til hensikt å ta sitt eget liv. Derfor ble det bestemt at han skal innkvarteres på enecelle, sier Prechtl.

Nei til kake
På 74-årsdagen i dag, kan Fritzl ønske seg spesialforpleining i form av en bit bløtkake. Han skal uttrykkelig ha bedt om å få slippe denne oppmerksomheten.

— Jeg har ikke flere ønsker i dette livet, svarte han da fengselsledelsen spurte. 

Noen annen form for fødselsdagsfeiring blir det heller ikke snakk om. 

Svigerinne Christiane Ranner forsikrer østerrikske medier om at familien ikke har til hensikt å verken gratulere eller å sende postkort på dagen.

Menyen på enecella blir i dag den tradisjonelle retten som serveres over hele landet på en skjærtorsdag:  Spinat med speilegg og kokte poteter.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer