- PANIKK: Natt til mandag 14. september fikk svenske Josefina (30) kjenne redselen på kroppen da fire spekkhoggere dunket løs på seilbåten hennes. Reporter: Emilie Rydning Vis mer

Josefina (30) angrepet av spekkhoggere

Svenske Josefina Sonnerup måtte sende ut mayday-signal da seilbåten hun befant seg på ble omringet av spekkhoggere.

Publisert

Svenske Josefina Sonnerup og kollegaen Benjamin har tilbrakt ferien sin om bord seilbåten «Amadeus».

Det som bare skulle være en ferietur fra Frankrike til Portugals hovedstad Lisboa tok en dramatisk vending natt til mandag denne uka.

- Jeg lå og sov da jeg våknet av et smell. Det føltes som at seilbåten kjørte inn i en klippe, også hørte jeg et skrik, forteller Sonnerup til Dagbladet.

Hun løp raskt opp på dekk hvor kollegaen Benjamin sto skrekkslagen.

- Han prøvde desperat å styre båten mens flere spekkhoggere smalt inn i den, utdyper hun.

- Bet av roret

Spekkhoggere er flere meter lange og kan veie opptil seks tonn.

Til Expressen, som omtalte saken først, forteller Sonnerup at de var en to timers seiltur unna land da de ble omringet.

Kollegaene prøvde desperate å finne ut hvordan de skulle kvitte seg med spekkhoggerne. De bestemte seg for å sette på motoren i håp om å komme seg inn mot land.

<strong>OMRINGET:</strong> Seilbåten til Josefina Sonnerup (30) og kollegaen Benjamin ble omringet av spekkhoggere denne uka. Foto: Privat.
OMRINGET: Seilbåten til Josefina Sonnerup (30) og kollegaen Benjamin ble omringet av spekkhoggere denne uka. Foto: Privat. Vis mer

- Da ble spekkhoggerne bare mer trigget, og bet av hele roret slik at vi bare kjørte rundt i sirkel, forteller hun til Dagbladet.

30-åringen er usikker på hvor mange spekkhoggere som smalt inn i båten, men hun mener å ha sett opptil fire stykker.

- Veldig redd

- Jeg var veldig redd, og vi satt oss midt i seilbåten. Om jeg hadde viftet med en arm hadde den nok vært nær spekkhoggerne så det handlet om å sitte i ro, utdyper hun.

Siden seilbåten bare gikk rundt og rundt så kollegaene seg nødt til å sende ut mayday-signal over radioen.

- Vi hadde panikk, og var redde for at vi skulle ta inn vann. Vi kunne ikke bli værende i tilfelle hele båten kom til å synke, forklarer Sonnerup.

Rundt 30 minutter seinere fikk de hjelp fra en spansk redningsbåt, som kjørte dem inn mot land.

<strong>STORE ØDELEGGELSER:</strong> Redningsbåten fikk også store skader. Foto: Privat.
STORE ØDELEGGELSER: Redningsbåten fikk også store skader. Foto: Privat. Vis mer

Omringet

- Da vi ankom land mottok de et nytt mayday-signal. Denne gangen var det en spansk seilbåt som hadde møtt på spekkhoggerne, forteller 30-åringen.

Spanjolene hadde hørt Sonnerups nødsamtale, og var på vei for å hjelpe svensken og hennes kollega da de ble angrepet av spekkhoggerne.

De to spanjolene filmet angrepet. I videoen, som du kan se i toppen av denne saken, ser man hvordan spekkhoggere omringer seilbåten.

UVANLIG: En dramatisk video viser flere spekkhoggere som går til angrep på en spansk marinebåt. Video: Armada Espanola Vis mer

Ifølge 30-åringen var spanjolene omringet i rundt en time før de ble reddet, og det har gått bra med alle de involverte.

Nå befinner alle fire seg i byen Coruna, nordvest i Spania, og 30-åringen sier at det vil ta flere uker å reparere seilbåten.

- Tenkte det verste

Hun er glad for at det gikk bra med dem, og mener det var fare for at liv kunne ha gått tapt.

- Der og da tenkte jeg det verste. Jeg tenkte at båten kom til å synke, og lurte på om det var her livet mitt skulle ende, forteller Sonnerup.

«Haisommer»-tendenser»

Dagbladet har tidligere omtalt hvordan spekkhoggere har skapt «Haisommer»-tendenser utenfor Spania de siste månedene.

Mannskap på fartøyer utenfor Spania har meldt om en rekke spekkhogger-angrep, og minst en person har pådratt seg kroppsskader som følge av angrepene.

SKUMMELT: Denne havoteren måtte svømme for livet, da den hadde en spekkhogger etter seg. Reporter: Christian Wehus. Video: John Dornellas Vis mer

Det spanske sjøfartsdirektoratet har også advart fartøyer om å holde avstand dersom de observerer dyrene.

Forskere er usikre på hva spekkhoggernes oppførsel skyldes, men mener det er sannsynlig at det er den samme flokken som har stått for alle angrepene.

Hva som er årsaken til angrepene er så langt et mysterium, men det spekuleres i om oppførselen kan være forårsaket av stress, da bestanden i området er truet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer