SKAL HENRETTES: Seriedrapsmannen Joseph Paul Franklin (63) skal etter planen henrettes 20. november. Missouri er imidlertid en av flere stater som har brukt opp sine forsyninger av legemidlene som brukes til henrettelsene, og det er uvisst om de har nok til den kommende henrettelsen.
SKAL HENRETTES: Seriedrapsmannen Joseph Paul Franklin (63) skal etter planen henrettes 20. november. Missouri er imidlertid en av flere stater som har brukt opp sine forsyninger av legemidlene som brukes til henrettelsene, og det er uvisst om de har nok til den kommende henrettelsen.Vis mer

Joseph (63) har drept minst 21 mennesker og sørget for at Larry Flynn havnet i rullestol

Nå skal han henrettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg hadde et hat mot fargede mennesker som grenset til galskap. Jeg var rett og slett mentalt syk, sier Joseph Paul Franklin (63) i et telefonintervju med USA Today.

Franklin er uten tvil en av USAs mest fryktede og omtalte seriedrapsmenn. Fra 1976 til 1980 drepte han minst 21 mennesker, de aller fleste av dem afroamerikanere, stod bak seks grove overfall, 16 bankran og to bomber.

20. november skal han etter planen henrettes i Missouri.

63-åringen ble født i en fattig familie i Mobile, Alabama, og fikk navnet James Clayton Vaughn. Som 26-åring valgte han fornavnet Joseph Paul for å hedre Paul Joseph Gobbels, og etternavnet Franklin etter Benjamin Franklin.

- «Pang pang», jeg skjøt ham to ganger Allerede i ungdomsåra begynte Franklins fascinasjon for nazismen og Adolf Hitler, og hjemme på gutterommet begynte han å lese «Mein Kampf».

- I mine øyne var Hitler en god mann. «Mein Kampf» var bibelen min. Jeg leste den hundrevis av ganger, sier han.

Blant Franklins mange ofre er Alphonse Manning og hans kjæreste Toni Schwenn fra Mississippi. Franklin hadde plukket opp to haikere, men ble frustrert da bilen foran ham kjørte sakte.

I bilen foran satt Manning, en afroamerikansk vaktmester og hans hvite kjæreste Schwenn, som jobbet med unge kriminelle. Manning ble etterhvert irritert på Franklin som tutet på ham, og gikk ut av bilen. Da fant Franklin fram pistolen under setet.

- Jeg fant pistolen og dro den fram og «pang pang», jeg skjøt ham to ganger, har Franklin senere fortalt.

Etter å ha skutt og drept Manning gikk han ut av bilen og skjøt Schwenn gjennom vinduet.

Lang drapsliste Lista over grufulle drap er lang, og Franklin er dømt for flere drap på par hvor mannen har vært afroamerikaner og kvinnen hvit.

5. desember skjøt og drepte Franklin den 15 år gamle Mercedes Lynn Masters. Grunnen skal ha vært at Masters, som var prostituert, fortalte Franklin at hun hadde afroamerikanske kunder.

I oktober 1977 ble en drept og en skadd da Franklin begynte å skyte mot en synagoge utenfor St. Louis.

I august 1980 drepte han to afroamerikanske menn som var ute på joggetur. Sammen med de to mennene var 15 år gamle Terry Jackson-Mitchell. I media ble det blant annet skrevet at drapet skjedde fordi de to mennene var sammen med en hvit jente.

Til The Globe forteller Jackson-Mitchell hvordan hun slet med dårlig samvittighet etter drapene.

- Det var alt folk husket. De så ikke ansiktet mitt. De visste ikke at jeg var en flink student, en cheerleader og en god jente, sier hun.

HAVNET I RULLESTOL: Larry Flynt havnet i rullestol etter å ha blitt skutt i 1980. Massedrapsmannen Joseph Paul Franklin har tilstått attentatet, men er ikke dømt for det. Foto: Lucy Nicholson / Reuters
HAVNET I RULLESTOL: Larry Flynt havnet i rullestol etter å ha blitt skutt i 1980. Massedrapsmannen Joseph Paul Franklin har tilstått attentatet, men er ikke dømt for det. Foto: Lucy Nicholson / Reuters Vis mer

Franklin fikk to livstidsdommer for de to drapene.

Skjøt Larry Flynt Franklin har tre livstidsdommer og en henrettelsesdom på seg, men to kjente attentat er han ikke dømt for, til tross for at han har tilstått:

• Attentatet på Hustler-eier Larry Flynt og hans advokat i Lawrecenville i Georgia i mars 1978.

• Attentatet mot rettighetsforkjemper Vernon Jordan Jr. i Fort Wayne, Indiana i mai 1980.

Franklin har forklart at han i 1977 ble rasende da han leste en utgave av Hustler i Jacksonville med et bilde av et par med forskjellig hudfarge i en seksuell situasjon. Han bestemte seg for å drepe Larry Flynt, men det skulle gå et år før han fikk sjansen.

I mai 1978 skulle Franklin til å reise fra Atlanta da han fikk høre at Flynt skulle befinne seg i Lawrenceville. Han har forklart at han leste i en avis at Flynt likte å spise på V&J Cafeteria, og fant et tomt bygg på andre siden av gata hvor han ga seg til å vente.

Da Flynt dukket opp sammen med advokaten sin, Gene Reeves, tidlig morgen 6. mars fyrte Franklin av flere skudd. Begge de to mennene ble truffet, og Reeves havnet i koma i 20 dager. Flynt ble lam fra livet og ned, og har sittet i rullestol siden.

Hevder han angrer Nå hevder Franklin at han angrer på de mange drapene og attentatene, og mener han innså hvor feil han hadde tatt da han i fengselet fikk kontakt med flere afroamerikanere.

Selv om han ikke er dømt for å ha skutt Vernon Jordan Jr, sier Franklin til USA Today at han angrer spesielt på dette, og at han har mye respekt for Jordan i dag.

- Jeg føler at Gud har tilgitt meg fordi jeg har angret, sier han.

Den siste tida har Franklin fått overraskende støtte fra Larry Flynt, som er imot dødsstraff, skriver The Guardian. Han forteller at det var etter at han ble skutt for så mange år siden at han begynte å tenke gjennom problemene med dødsstraff.

- Jeg har ikke sagt hva jeg føler om dødsstraff fordi jeg visste at jeg bare ville bli en stemme blant mange. Denne nasjonen er oppsatt på å henrette folk, og det er vanskelig å få folk som føler det slik til å være rasjonelle. Men du må skjønne at de fleste er ikke ute etter rettferdighet, men hevn. Og hevn er feil, sier Flynt.

SKUTT: Rettighetsforkjemperen Vernon E. Jordan Jr. (til venstre) ble i 1978 skutt i Indiana. Joseph Paul Franklin har innrømmet at det var ham som skjøt. Foto: Joyce Naltchayan / EPA Photo
SKUTT: Rettighetsforkjemperen Vernon E. Jordan Jr. (til venstre) ble i 1978 skutt i Indiana. Joseph Paul Franklin har innrømmet at det var ham som skjøt. Foto: Joyce Naltchayan / EPA Photo Vis mer