Joseph Yun har den tøffeste jobben i amerikansk diplomati. Det er han som snakker med Nord-Korea

- Han er en drømmer.

TØFF JOBB: Få har like tøff jobb som Joseph Yun, som har ansvaret for amerikanernes samtaler med Nord-Korea. Foto: Toru Yamanaka / Pool Photo via AP / NTB scanpix
TØFF JOBB: Få har like tøff jobb som Joseph Yun, som har ansvaret for amerikanernes samtaler med Nord-Korea. Foto: Toru Yamanaka / Pool Photo via AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Nord-Korea har det siste året gjennomført en rekke missiltester, samt gjennomført en atomprøvesprengning.

For hver missil nordkoreanerne har sendt av gårde, har USAs president Donald Trump skjerpet retorikken.

Den tøffeste jobben

Han har gjentatte ganger snakket om det «militære alternativet» og refererer til Kim nærmest utelukkende som «rakettmannen».

I retur har nordkoreanerne kommet med grove fornærmelser og trusler. En general i den nordkoreanske hæren har sagt at «det ikke er mulig å føre dialog med en type som er blottet for fornuft» og Kim selv kalt Trump «sinnsforvirret» og at han må «betale dyrt» for sine trusler

VARSLER ØDELEGGELSE: USAs president Donald Trump er lite fornøyd med Kim Jong-un sine uttalelser, og sier at han vurderer å ta i bruk alternativ nummer to, som vil være ødeleggende for Nord-Korea. Video: CNN Vis mer

Og midt i dette retoriske sverdslaget står den erfarne diplomaten Joseph Yun. Han blir beskrevet som det største diplomatiske håpet for å redusere risikoen for krig.

Yun har jobbet med utenrikssaker i 32 år, og fikk jobben som USAs sjefforhandler med Nord-Korea i Barack Obamas siste år som president.

En jobb som blir stadig tøffere, ja, trolig er den aller tøffeste i det amerikanske diplomatiet per dags dato.

For i tillegg til truslene og den truende retorikken er ikke Kim Jong-un videre interessert i å forhandle. I alle fall ikke før han har fått på plass atomvåpen som er i stand til å treffe amerikansk fastland.

Offentlig er heller ikke Trump interessert i noen forhandlinger, men Yun arbeider likevel i det stille for å se om han kanskje kan klare å få ned den opphetede temperaturen.

- Han er en drømmer

Samtidig er det også uenighet blant Trumps nærmeste rådgivere hvorvidt presidentens retorikk vil tvinge Kim til å gi seg og hva som bør være terskelen for å gripe inn militært.

Reuters har snakket med et titalls amerikanske tjenestemenn og sørkoreanske diplomater. De tror ikke Yun har gode odds.

- Han er en drømmer, sier en person i Det hvite hus sarkastisk.

- Vi tror ikke han kommer noen vei, sier en tjenestemann.

Yun fortsetter likevel med sin jobb i det stille, og fører et direkte diplomati med nordkoreanske tjenestemenn i FN. Han har fått mandat til å diskutere saker utover løslatelsen av amerikanske fanger, som han lyktes med i juni.

Da ble studenten Otto Warmbier løslatt. Men Warmbier hadde vært i koma i ett år, og døde kun dager etter at han returnerte til USA.

Yun får uansett fortsette sitt diplomatiarbeid så lenge han ikke undergraver Trumps offentlige avvisning av direkte forhandlinger.

I Sør-Korea bekymrer man seg for at Yun ikke har noen reell støtte fra Det hvite hus.

- Det er åpenbart ikke lett for ham. Yun er helt rett person til å snakke med Nord-Korea, men Trump dreper hele prosessen, sier en sørkoreansk diplomat.

Trump motsa utenriksministeren

Det kanskje aller tydeligste eksempelet på problemene det amerikanske diplomatiet får som følge av Trumps utblåsninger, kom i månedsskiftet september oktober.

Da bekreftet utenriksminister Rex Tillerson at USA var i kontakt med Nord-Korea for å undersøke om det var vilje til samtaler.

- Vi undersøker, så følg med, sa Tillerson under et besøk i Beijing.

Det tok ikke Trump lang tid å motsi sin egen utenriksminister. Tre dager, for å være helt nøyaktig.

«Jeg fortalte Rex Tillerson, vår fantastiske utenriksminister, at han kaster bort tiden sin ved å forsøke å forhandle med «den lille rakettmannen». Spar på energien, Rex, vi vil gjøre det som må gjøres», skrev Trump på Twitter.

Yuns diplomatiske innsats har uansett, med unntak av løslatelsen av Warmbier, ikke sett ut til å gjøre noe forskjell. Nord-Korea nekter å stanse sitt forsøk på å utvikle atomvåpen som kan nå USA.

Noe som igjen har ført til trusler og skjellsord fra USA og Trump.

Og tidligere denne uka var Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver, H.R McMaster relativt klar under et intervju på japansk TV.

- Det vi ikke har råd til er å gå inn i lange forhandlinger, som gjør at Nord-Korea kan bruke disse forhandlingene som dekning til å fortsette sine atom- og missilprogrammer.

Yun har med andre ord ikke de beste arbeidsforholdene, der han i det skjulte forsøker å løse den gordiske knuten.

Søndag innleder for øvrig president Trump sin Asia-reise. Nord-Korea og handel står øverst på dagsorden når han besøker Japan, Sør-Korea, Kina, Vietnam og Filippinene.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer