VIL GJØRE NOE ANNET: 44 år gamle Josephine Björk slutter i det svenske politiet etter 13 år i tjeneste. Foto: Privat
VIL GJØRE NOE ANNET: 44 år gamle Josephine Björk slutter i det svenske politiet etter 13 år i tjeneste. Foto: PrivatVis mer

Josephine (44) slutter etter 13 år i politiet: «Tenk deg den sjefen som kunne tørre å si sannheten. Finnes du?»

- Det er viktig å bli hørt. Man må tørre å si hvordan det er.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Josephine Björk (44) gikk ut av politihøyskolen i Umeå i 2003. I 13 år har hun hatt en rekke ulike stillinger i det svenske politiet, skriver Expressen.

Onsdag var det imidlertid dags: Hun leverte inn politiskiltet og bestemte seg for å gjøre noe annet.

Årsaken, skriver hun selv, er et svensk politi som stadig blir dårligere.

- Det har aldri vært dårligere

MISFORNØYD: «Til noen av dere sjefer, begynn å se dine medarbeidere, slutt å gjemme deg bak stripene du har på skulderne og reager». Foto: Privat ​
MISFORNØYD: «Til noen av dere sjefer, begynn å se dine medarbeidere, slutt å gjemme deg bak stripene du har på skulderne og reager». Foto: Privat ​ Vis mer

«I løpet av alle disse årene hvor jeg har jobbet som politi har jeg håpet på at vi en gang skal få en fungerende organisasjon med alt det innebærer, men helt ærlig så har det ikke blitt et fnugg bedre, det blir bare verre. Som en kollega som gikk ut i pensjon sa da han dro 'det har aldri vært så dårlig som det er nå'».

I forbindelse med sin egen oppsigelse onsdag, la Björk ut et personlig innlegg på sin egen blogg. Hun skriver at hun ikke ende opp som en bitter, sur kjerring om noen år, fordi hun ikke fulgte hjertet sitt.

Innlegget tar for seg erfaringer, både gode og vonde. Takknemligheten for å ha fått jobbe med flinke og hyggelige mennesker og stoltheten hun først kjente på etter å ha fullført utdanninga og fått sin første jobb.

«Jeg har bedt bønner sammen med mennesker som er psykisk syke for å holde dem i sjakk, jeg har sett tenåringer ta livet sitt, jeg har sett døden flere ganger i ulike forkledninger, jeg har sett mennesker bryte sammen og noen ganger også reise seg etter misbruk, jeg har sett kvinner og barn som har vært dårlige, jeg har sett hatet mot politiet, jeg har blitt slått, jeg har brukt vold for å løse situasjoner, jeg har ledd, jeg har grått, jeg har blitt kalt alt du kan tenke seg, jeg har opplevd gleden når vi har funnet et savnet menneske, jeg har løst mange konlikter og forbrytelser sammen med fantastiske kollegaer».

- Sjefene tryller med statisikken

Samtidig griper hun fatt i momenter i en kjent, pågående debatt: Politiets ressurser.

«Nå forlater jeg det daglige i form av en omorganisasjon som etterlater mye over til det å ønske, det dårlige lederskapet hos visse sjefer, at ikke medarbeiderne blir sett, hørt eller får en bekreftelse av sjefer».

«Kjernevirksomheten lider og er i knestående, de administrative arbeidsoppgavene vokser seg større. Burde det ikke være omvendt? Har vi kommet nærmere medborgerne som det lovtes? Knappest!».

TAKKER: «Jeg vil avslutte med å takke alle dere fantastiske kollegaer som gjør et fenomenalt arbeid der ute i virkeligheten. Det er tross alt der mitt politihjerte alltid kommer til å være, nå og for alltid», skriver Björk i blogginnlegget. Foto: Privat
TAKKER: «Jeg vil avslutte med å takke alle dere fantastiske kollegaer som gjør et fenomenalt arbeid der ute i virkeligheten. Det er tross alt der mitt politihjerte alltid kommer til å være, nå og for alltid», skriver Björk i blogginnlegget. Foto: Privat Vis mer

«Vi har ikke blitt flere politibetjenter. Vi blir færre og færre og flere og flere sier opp. Sjefene står og sier at vi ikke blir færre. De tryller med statisikken i så stor grad at de hvilken som helst dag kunne fått jobb som trollmann. Tenk deg den sjefen som kunne stå opp og tørre å si sannheten. Finnes du?», spør hun.

Mener man må tørre å fortelle

Blogginnlegget har i løpet av de to siste dagene fått stor oppmerksomhet i Sverige. Med over 3000 delinger på Facebook har det uløst en debatt om politiets arbeid og lederskap.

Josephine Björk får også ros for at hun «tør å si hva hun ser og opplever», fra flere Facebook-brukere.

Expressen skriver at innlegget var lest av over 100 000 på én dag. Når de spør om 44-åringen ikke tror at hun kunne utgjort en forskjell dersom hun hadde blitt værende i jobben, svarer hun følgende:

- Jeg har jobbet som sjef og som innsatsleder med personalansvar. Men jeg kjente at det ikke spiller noen rolle hva man sier eller gjør, om man kommer med forslag og idéer. Det skjer ingen ting; man står bare og stanger. Hele maskineriet er for seigt. Akkurat nå kjenner jeg at jeg ikke hadde kunnet utgjort noen forskjell.

- Det er viktig å bli hørt. Man må tørre å si hvordan det er, sier hun til den svenske avisa.