- Joshua er ikke mistenkt for Tjostolv Molands død

Har bare status som vitne, ifølge generalmajoren som leder etterforskningen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA (Dagbladet): Dagbladet møtte i dag generalmajor Tim Mukuntu, som leder etterforskingen, til generalmajorens første intervju om saken.

Etter at Joshua French fant Tjostolv Moland død på badet utenfor cella deres søndag morgen har han følt at enkelte militære etterforskere mistenker ham for å ha noe med dødsfallet å gjøre.

- Det er helt absurd, men jeg er vant til å bli mistenkeliggjort. Så jeg er ikke veldig overrasket over at de igjen prøver å gi meg skylda, sa French i et videointervju med Dagbladet.

På direkte spørsmål om de mistenker French for å ha noe med dødsfallet å gjøre svarer generalmajor Mukuntu slik:

- Nei, han er bare et vitne. Men vi er ikke ferdige med etterforskingen og har flere spørsmål å stille den dødsdømte nordmannen.

Deter Mukuntu som har gjennomført avhørene av French etter kameratens dødsfall.

Flere avhør Frenchs advokat Hans Marius Graasvold sier at de oppfattet det slik at etterforskerne var ferdige med å avhøre French. Det er de ikke, ifølge generalmajoren.

- Vi er ikke ferdige med å snakke med French. Det var jo han som var sammen med Moland da han døde så han er den eneste som kan fortelle hva som skjedde, sier Mukutu.

I går ble det klart at fire norske Kripos-etterforskere reiser til Kinshasa for å bistå og overvåke etterforskingen. De er forventet å ankomme torsdag formiddag.

- Nå har vi utsatt den videre etterforskingen til de norske politimennene ankommer, sier Mukuntu.

Tirsdag kom etterforskere på nytt til Joshua French for å avhøre ham. Men disse ble da avvist av ambassaderåd Alida Endresen. Hun viste til at etterforskingen nå er satt på vent.

- Trenger ikke norsk hjelp Joshua French sa i går til Dagbladet at han er svært glad for at norske politifolk kommer nedover. Han håper de vil bidra til at hele etterforskingen blir bedre. Det er norske UD som har bedt om at norske politifolk får lov til å overvåke etterforskingen og være med på obduksjonen.

- Vi trenger ikke de norske for å etterforske dette. Men for å vise åpenhet overfor nordmennene har vi sagt at det er greit at de kommer. Men det er fortsatt vi som leder etterforskingen, sier Mukutu.

Liket av Tjostolv Moland ligger nå på et lokalt sykehus.

- Vi vil gjennomføre obduksjonen i felleskap og skrive obduksjonsrapporten sammen, sier generalmajoren.

Det er de militære justismyndighetene i landet som etterforsker saken. Nordmennene var militære fanger og ble dømt i en militær domstol.