- Joshua er raskt blitt alvorlig mye dårligere

Joshua Frenchs advokat og mor fortviler.

ALVORLIG SYK: Etter at han ble flyttet tilbake til Ndolo-fengselet er Joshua French raskt blitt mye dårligere. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
ALVORLIG SYK: Etter at han ble flyttet tilbake til Ndolo-fengselet er Joshua French raskt blitt mye dårligere. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua Frenchs helse er raskt blitt dårligere etter at han ble fraktet tilbake til Ndolo-fengselet. Soningen hans i en privat leilighet ble avbrutt da han, ifølge kongolesiske myndigheter, forsøkte å rømme i forrige måned.

- Han kom tilbake til Ndolo-fengselet 3. august. Det vi har sett, er at det har gått relativt raskt nedover helsemessig. Han er raskt blitt alvorlig mye dårligere siden han kom tilbake til militærfengselet, sier advokat Hans Marius Graasvold til VG.

Graasvold sier klientens helsetilstand er slik at «vi er svært bekymret for ham». Graasvold sier han har orientert UD om situasjonen, og at han har bedt norske myndigheter om å legge trykk på den politiske ledelsen i Kongo.

Vil endre soningsforholdene - Vi fortsetter vår konsulære oppfølging i fengselet av French, og er også i kontakt med kon m om soningssitusjon, skuille ønsket at han fikk en soningssituasjon som var tilpasset hans helse, sier kommunikasjonssjef Frode Overland Andersen i UD til Dagbladet.

- Men det får han ikke?

- Det er det for tidlig å si.

- Kan det være en endring i soningsforholdene på gang?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Vi har tydelig formidlet til kongolesiske myndigheter at hans helse og sikkerhet er kongolesiske myndigheter sitt ansvar.

Bekymringsmelding Kari Hilde French, Joshuas mor, skrev i går på bloggen sin at sønnen blir stadig dårligere.

- En bekymringsmelding er i dag gitt til lederen for det militære fengselsvesenet av Norges stedlige representant og den britiske konsulen. Jeg skal visstnok få lov til å finne en lege selv og ta ham med til fengselet, skriver French.

- Men da må han komme sammen med en av militærets leger. Vi har dessverre erfaring med at ingen tør å si i mot de militære og deres diagnoser eller mangel på diagnoser. Vi opplevde hvordan leger her nede sto og vitnet falskt i retten. Situasjonen er alvorlig og jeg må bære det meste av ansvaret enten jeg kan det eller ikke, skriver French, som ikke ønsket å utdype overfor Dagbladet i går.

Syk Joshua French ble 19. februar dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på kompisen Tjostolv Moland. Kripos mener Moland tok sitt eget liv.

French hadde store helseproblemer allerede under rettssaken. Så ble helsen litt bedre da han fikk sone i en privat leilighet.