LIVSTID: Aktor ba i dag om livsvarig fengsel for Joshua French. Etter at påstanden var lest opp måtte Joshua trøstes av sin mor Kari Hilde French. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet
LIVSTID: Aktor ba i dag om livsvarig fengsel for Joshua French. Etter at påstanden var lest opp måtte Joshua trøstes av sin mor Kari Hilde French. Foto: John Terje Pedersen / DagbladetVis mer

Joshua fikk trøst av mamma etter aktors påstand: Resten av livet bak murene

Påsto French «godtet seg over drapet» - men ba ikke om dødsstraff.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Aktor Katenda Nkulu ba i dag om at Joshua French dømmes til livsvarig fengsel. French fikk en god klem av mamma Kari Hilde French, som har fulgt hele sønnens rettssak, etter at aktors prosedyre var over og påstanden var forkynt.

Nkulu var ikke nådig i sin utgreiing om Joshua Frenchs skyld - og personlighet.

- Hendelsen skjedde. Vi har sett på lovverket og vi har sett på personligheten til French. Når dere nå tar saken opp til doms må dere ta inn over dere hva slags person French er. Husk at han finner glede i å ta et bilde av sin venn som tørker blodet av et menneske de nylig har drept. Han er en ytterst farlig person. En som dreper andre som om det var en barnelek. Da er det ikke så rart at han også dreper sin venn, sa aktor i retten.

- Slipper vi French fri vil han forandre seg. Håret vil vokse som på et bilde av Jesus. Da vil han gå til handling som en skuespiller i en film.

- Veldig farlig person - Liket ble aldri flyttet på. French tok livet av ham der inne på cella hvor liket lå den morgenen. French er en veldig farlig person. Han er en konstant fare for alle. Han er den typen som kommer til en skole og skyter folk på måfå. Han er en slik type mann. Det er ingen tegn til bedring i løpet av all denne tiden han har sittet i fengsel, sa Nkulu.

Aktor avviste blankt Kripos' toksikologiske rapport, som konkluderte med at Tjostolv Moland hadde høy promille da han døde - og at det ikke hadde skjedd noe kriminelt. Denne oppfatningen delte også kongolesisk politi, før de - etter påståtte nye funn - tiltalte French for å ha drept kameraten.

- Vi kan heller ikke ta hensyn til den norske toksikologiske rapporten når de ikke klarer å finne sporene av sovemedisiner. Vi har ikke tatt hensyn til den norske rapporten fordi den bygger utelukkende på Frenchs forklaring. Politiet må gå til åstedet og granske og konkludere ut fra vitenskapelige bevis. Det hører ikke hjemme i en slik rapport å skrive om Frenchs oppførsel. Det er de faktiske bevisene om blod, fingeravtrykk og slikt skal avgjøre slikt. Når norsk politi også skriver om hvordan French oppfører seg så er det bare å se bort fra denne rapporten. Jeg har aldri lest noe liknende fra politiet, sa Nkulu.

Derfor ikke dødsstraff Nkulu ba imidlertid ikke om dødsstraff. Han oppga følgende grunner til hvorfor han ikke vil ha French dømt til døden:

- Joshua French er skyldig i overlagt drap på sin kamerat og dømmes i følge lovgivningen med følgende formildende omstendigheter:

- Han var desperat i forhold til sin framtid.
- Han visste ikke om han noen gang ville komme hjem til Norge.
- Han visste ikke om han noen gang ville treffe igjen sin kjæreste.
- Han tenkte på sin syke mor.
- Han tenkte på Moland, som var skyld i at han satt fengslet.

- Derfor ber jeg om livsvarig fengsel, sa Nkulu.

Hvis dommeren følger aktors påstand og dømmer Joshua French til livsvarig fengsel for drapet på Tjostolv Moland vil denne dommen komme på toppen av den dommen de to fikk sammen i Kisangani i 2010. Den gangen ble French dømt til døden fire ganger, blant annet for spionasje og drapsforsøk.

Så uansett hva som skjer i denne saken vil Joshua French være dødsdømt. Dødsdommer har ikke blitt formelt effektuert siden tidlig på 2000-tallet så hvis ikke dette endrer seg er dødsdommene reelt sett livsvarig fengsel.
- Godtet seg over drapet - Jeg baserer min konkusjon på de tekniske og vitenskapelige rapporter fra mine kongolesiske eksperter. Vi har i tillegg åstedbeskrivelse, vitnemål, rekonstruksjon og beviser samlet under etterforskingen. Vi har også dokumentert Frenchs oppførsel etter dødsfallet da han ikke sa fra og ble værende i timesvis sammen med den livløse kroppen til sin kamerat. Han flyttet på liket for å gi det en såkalt verdig stilling, som om et lik fortsatt kan kjenne smerte. Det er disse bevisene som har overbevist meg om at French er en skyldig gjerningsmann. Moland var sterkere enn French. Det var derfor han måtte svekke ham før han kunne drepe ham.

French meldte ikke fra om at Moland var død før morgenen etter funnet. French forklarte allerede tidlig at dette var fordi han ikke stolte på nattevaktene i fengselet.

Aktor var av en helt annen oppfatning.

- Han godtet seg over drapet, det var derfor han ikke meldte i fra til vaktene før neste morgen. French kunne uten vanskeligheter ta livet av sin venn. Mange tror at man bare kan bli påvirket av alkohol, men det er ikke riktig. Vi har et narkotikum som heter «36 fugler» som vi putter i skoene. Da kan du drikke vann og bli beruset av det, sier Nkulu.

Med overlegg Aktor mener French drepte Tjostolv Moland med overlegg.

- Dette var en reflektert og kaldblodig handling. Dette var ikke gjort i affekt, sier aktor.Vi har også det moralske element eller den subjektive skyld. Gjerningsmannen må ha hatt til hensikt å skade noe. I vårt tilfelle er denne hensikten direkte knyttet til handlingen. Ved å gi sovemedisiner til Moland kan ikke French hevde noe annet enn at han prøvde å drepe ham, sa Nkulu.

- Overlagt drap krever tre elementer og planlegning. Man kan ikke drepe ved å la være å gjøre noe. Da er det ikke et drap. Det må ligge en handling til grunn. Med hendene, med en stokk eller med en stein. I dette tilfellet har det vært gitt kjemiske midler til Moland først. French har sørget for at offeret var svekket, sa Katenda Nkulu.

Forsvarets prosedyre kommer på tirsdag. Det er ventet at advokat Marie André Mwila vil be om full frifinnelse av sin klient.

PÅSTAND: Her holder aktor Katenda Nkulu sin prosedyre, der han ber om at Joshua French dømmes til livsvarig fengsel. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
PÅSTAND: Her holder aktor Katenda Nkulu sin prosedyre, der han ber om at Joshua French dømmes til livsvarig fengsel. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer