Joshua French er dømt til livsvarig fengsel

For et drap Kripos mener ikke har funnet sted.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Vi fulgte rettsmøtet direkte.

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Joshua French er dømt til livsvarig fengsel for å ha drept Tjostolv Moland 18. august i fjor.

French fikk dommen i et stappfullt rettslokale i Ndolo-fengselet ved 1345-tida i dag. Moland ble funnet død på badet på cella de to delte i Ndolo-fengselet 18. august.

French har fem dager på seg til eventuelt å anke domme.

Overlagt drap Dommen ble lest opp i motsatt rekkefølge av hva som er vanlig i Norge. Her pleier slutningen å leses først - og så premissene for dommen etterpå. Dommer Serge Kabondo leste en lengre begrunnelse for dommen først - før han så kom til slutningen.

Etter over tre timers kontinuerlig opplesning, fra de håndskrevne domspapirene, erklærte dommeren French skyldig klokka 1652. Retten reiste seg, dommeren iførte seg uniformslua si, og sa:

FÅR DOMMEN: Forsvarer Marie André Mwila Kayembe tok iherdig notater mens Joshus French fikk dommen i dag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
FÅR DOMMEN: Forsvarer Marie André Mwila Kayembe tok iherdig notater mens Joshus French fikk dommen i dag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix Vis mer

- I spørsmålet om tiltalte er skyldig i overlagt drap, har et flertall av stemmene, etter gjentatte, hemmelige avstemninger, kommet til svaret «ja». Når det gjelder hvorvidt det finnes formildende omstendigheter, har et flertall av stemmene, funnet svaret «ja». På spørsmålet om hvorvidt han skal idømmes en straff, har et flertall av stemmene kommet fram til svaret «ja». Derfor dømmes Joshua French til livsvarig fengsel for overlagt drap.

French ble også idømt 50 000 kongolesiske franc - drøyt 330 norske kroner - i rettsomkostninger.

«Kriminelt geni» Det var en svært spent stemning i rettssalen mens Kabondo sakte og møysommelig gikk gjennom hele dommen. French var tydelig preget før dommen ble lest opp, og tittet rundt seg i lokalet og ned i gulvet. Han så svært innbitt ut

- En av hypotesene som ble lagt fram tålte ikke å bli belyst i retten, sa Kabondo.

Dommeren mente det var flere hull i Frenchs forklaring, og at tekniske funn på Molands kropp ikke kunne være forenelige med et selvmord.

 - Dette ble planlagt av et kriminelt geni. Men planen gikk ikke helt som han hadde tenkt seg, sa Kabondo.

Tre spørsmål Kabondo redegjorde for diskusjonen som har vært om Frenchs helse - men gjorde det klart at retten ikke la dette til grunn.

- Vi stilte French tre små spørsmål, sa Kabondo:

- Hvem var Moland for deg?
- Hvor la du kniven etter at du kuttet tauet?
- Hvor mange flasker drakk dere den kvelde?

- Han svarte: Moland var en venn. Jeg tror jeg la kniven i en gul bolle. Vi drakk to flasker og vi hadde glass, sa Kabondo og slo fast:

- Domstolen minner om at disse spørsmålene også ble stilt både den første rettsdagen og den 21. januar. Hver gang har tiltalte svart på samme måte. 90 prosent av det han har sagt har vært konsistent. Retten mener at tiltalte har full kontroll over sin mentale tilstand. Retten avsier sin dom. Kravet om behandling får ikke medhold, sa Kabondo.

Støtte fra Kripos Retten ble satt ved 1335-tida, over fire timer forsinket. French har vært alvorlig syk i lengre tid, og tilstanden er bare blitt verre den siste tida.

French har på det sterkeste bedyret sin uskyld, og forsvarer Marie André Mwila la i retten ned påstand om full frifinnelse. French har også fått støtte både av UD - som kom med kritikk av tiltalen - og av norsk politi:

Både Kripos og kongolesisk politi slo fast at ingenting kriminelt hadde funnet sted, men kongolesiske rettsmedisinere kom seinere med nye opplysninger.

MANGE TIL STEDE: Det var fullt i rettslokalet i Ndolo-fengselet.
Foto: John Bompengo / NTB scanpix
MANGE TIL STEDE: Det var fullt i rettslokalet i Ndolo-fengselet. Foto: John Bompengo / NTB scanpix Vis mer

De hevdet at funn av beroligende midler i Molands blod tydet på drap. Kripos-ekspert Arne Stray Pedersen avviste dette da han vitnet i saken.

Detaljert Dommeren redegjorde først for at French er norsk og britisk statsborger, han leste opp kort om familiebakgrunnen til French, og om saksgangen i saken. Han leste så opp tiltalen mot French, og de påståtte funnene av beroligende midler i Tjostolv Molands kropp.
 
Dommer Kabondo redegjorde for det som har skjedd i retten - de forskjellige rettsmøtene, befaringen på cella til French, ekspertvitnene som har forklart seg, aktors påstand på livsvarig fengsel og at French hadde hevdet sin uskyld.

Han redegjorde også for omstendighetene rundt da Tjostolv Moland ble funnet død på celle nummer 3 i Ndolo-fengselet, for hvordan den kriminelle handlingen fant sted på militært territorium - og saken dermed kunne føres for en militær domstol, og at retten mener de formelle sidene ved rettssaken har vært korrekte.


VANT IKKE FRAM: Forsvarer Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French i samtale før domsavsigelsen for Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
VANT IKKE FRAM: Forsvarer Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French i samtale før domsavsigelsen for Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix Vis mer