SKAL VÆRE LØSLATT: Joshua French skal være løslatt fra fengsel i Kongo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKAL VÆRE LØSLATT: Joshua French skal være løslatt fra fengsel i Kongo. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Joshua French er satt fri

- En sak som har engasjert og berørt mange, skriver Erna Solberg på Facebook.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French er satt fri fra fengsel i Kongo. Det erfarer Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) inviterer samtidig til en pressekonferanse om situasjonen til Joshua French.

Det meldte Solberg selv på Facebook.

- Dette er en sak som har engasjert og berørt mange de siste årene, skriver statsministeren.

MISTET VENNEN: Joshua French mistet sin beste venn på søndag. Nå er han blitt avhørt i saken. Nå snakker han for første gang om sitt nye liv alene på dødscelle. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer

Pressevakt Kristin Enstad i UD ønsker ikke å kommentere Dagbladets opplysninger.

- Vi kommenterer ikke dette nå, sier hun og henviser til den varslede pressekonferansen klokka 18.00.

Ifølge NRKs kilder i regjeringsapparatet kommer han til Norge i dag. Ifølge VGs opplysninger har han allerede ankommet Norge.

Utenriksdepartementet sier til Dagbladet at de ikke ønsker å kommentere NRKs opplysninger.

Ville løslate French

I mars kunne Dagbladet melde at en høytstående general i Kongos militære justisvesen, ville sende French tilbake til Norge.

I et brev skrev generalen Joseph Ponde, den øverste sjefen for Kongos militære justisvesen og en slags en militær «riksadvokat», at det er på tide at French øverføres til Norge, slik at han kan sone ferdig dommen her.

Brevet med anbefalingen gikk til statsministeren og så til Kongos president Joseph Kabila.

- Vi venter nå bare på en eventuell presidentordre. Dersom den kommer vil vi iverksette den, sa en representant for «den militære riksadvokaten» til Dagbladet da.

Moren til French, Kari Hilde French, sier til Dagbladet at hun ikke ønsker å kommentere saken.

Det samme gjelder Joshua Frenchs’ advokat, Hans Marius Graasvold.

- Dette får dere svar på klokka 18.00. Jeg kommer til å være på pressekonferansen sammen med statsministeren og utenriksministeren, og svarer på alle spørsmål da, sier Graasvold til Dagbladet.

Mulig benåding

UTSETTER RETTSAKEN: Den kongolesiske retten frtyktet at Joshua French´s tolk sto for nær de norske myndighetene. Se begrunnelsen for rettens plutselige avbrudd i Kongo. Video: Dagbladet Vis mer

French soner både dødsdom og livsvarig fengsel, men Dagbladet kunne melde i mars at norske diplomater har gjort det klart for kongoleserne at den norske staten ikke kan garantere at norske domstoler ikke slipper French fri, dersom han blir overført for å sone ferdig i Norge.

I et intervju med NRK i februar sa Kongos justisminister Alexis Thambwe Mwamba at Joshua French vil bli benådet. Dette er en annen løsning enn soningsoverføring.

Dette er saken:

Sammen med Tjostolv Moland ble Joshua French dømt til døden og livsvarig fengsel for spionasje og drapsforsøk i 2010. Moland ble også dømt til døden for drapet på deres sjåfør Abedi Kasongo.

I 2013 fant French sin venn død på badet utenfor cella de to delte. Norske Kripos reiste til Kongo for å bistå i etterforskingen og konkluderte med at Moland tok sitt eget liv.

Dette var ikke de kongolesiske militære påtalemyndighetene enige i, og tiltalte French for drap på kameraten. French ble dømt til livsvarig fengsel for det de mente var et drap.

Dagbladet følger saken.