- Joshua French forklarer seg for politiet og fengselet i dag

Det er iverksatt granskning etter at Tjostolv Moland ble funnet død på cella.

SKAL SNAKKE MED FENGSELET: - Det er naturlig at fengselet iverksetter en handling når en innsatt dør. Det gjør vi også her i Norge, sier Marius Graasvold, som har vært Joshua French og Molands advokat siden mars.

Han forteller at French vil forklare seg for fengselet og politiet i dag.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
SKAL SNAKKE MED FENGSELET: - Det er naturlig at fengselet iverksetter en handling når en innsatt dør. Det gjør vi også her i Norge, sier Marius Graasvold, som har vært Joshua French og Molands advokat siden mars. Han forteller at French vil forklare seg for fengselet og politiet i dag. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter at Tjostolv Moland ble funnet død på cella har det blitt satt ned en kommisjon som skal granske dødsfallet, melder kongolesisk statlig tv.

- Det er naturlig at fengselet iverksetter en handling når en innsatt dør. Det gjør vi også her i Norge, sier Hans Marius Graasvold, som har vært Joshua French og Molands advokat siden mars.

Han forteller at French vil forklare seg for fengselet og politiet i dag.

- Det er ingen overraskelse at de i den forbindelse vil snakke med Joshua French, sier Graasvold.

- Får ikke svar Graasvold og Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, var i dag i møte med Utenriksdepartementet og utenriksminister Espen Barth Eide. Kari Hilde French ga uttrykk for at hun ikke ønsket å snakke med pressen etter møtet.

- Kongolesiske myndigheter besvarer ikke henvendelser. Norsk UD er fortvilet, virker det som, fordi de ikke får svar. De opplever dette som enestående at de ikke får svar fra en stat når de sender henvendelser. Det får de fra alle andre stater, sier advokat Graasvold til Dagbladet etter møtet.

- De har ikke besvart tidligere henvendelser fra statsminister Jens Stoltenberg, og heller ikke nylige henvendelser fra norsk og britisk UD.

VIL HA FRENCH HJEM: Hans Marius Graasvold har vært Tjostolv Moland og Joshua Frenchs advokat siden mars. I dag møtte han utenriksminister Espen Barth Eide for å diskutere situasjonen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
VIL HA FRENCH HJEM: Hans Marius Graasvold har vært Tjostolv Moland og Joshua Frenchs advokat siden mars. I dag møtte han utenriksminister Espen Barth Eide for å diskutere situasjonen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Advokaten forteller at French først ble godt ivaretatt etter dødsfallet, og at han fikk tilbud om medisinsk bistand og noen å prate med, men at han sa ble sendt tilbake på cella alene.

- Det skulle ikke skjedd, og må ikke skje i dagene framover, sier advokaten til pressen.

- Jobbes intenst Graasvold sier Tjostolv Molands død må vise myndighetene nødvendigheten av å få Joshua French til Norge nå.

- Vi mener det er alle menneskelige grunner til å få French hjem nå. Det må det jobbes intenst med. Det som har skjedd med Moland viser hvilke risiko disse har vært under og forholdene. Vi kan ikke risikere at det skjer noe med Joshua French nå, sier Graasvold til Dagbladet.

Han forteller at han har oppfordret Barth Eide om å fremheve det han kaller det mellommenneskelige i denne saken.

- Det er uetisk av en nasjon å behandle to borgere som dette.