Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French har fått kjæreste

Publikum spør: - Ligger dollarene i Kongo fortsatt nedgravd?

TILBAKEBLIKK: Joshua French på scenen i Nøtterøy Kulturhus foran Dagbladet-fotograf Espen Røst av French og Tjostolv Moland under kommando til den første rettssaken i Kisangani i Kongo. Foto: Dagbladet.
TILBAKEBLIKK: Joshua French på scenen i Nøtterøy Kulturhus foran Dagbladet-fotograf Espen Røst av French og Tjostolv Moland under kommando til den første rettssaken i Kisangani i Kongo. Foto: Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tilværelsen ser lysere ut for Joshua French (36) etter åtte år i fengsel i Kongo og gjenoppbygging av fysisk og mental helse siden hjemkomsten 17. mai i fjor.

De to første foredragene i hans egenregisserte beretning «Dømt til døden» på Nøtterøy og i Drammen har gått for utsolgte hus.

På spørsmål fra salen i Drammens Teater torsdag om hva han har gjort siden han kom hjem, svarte French for 500 tilhørere blant annet at han har fått seg kjæreste.

På samme spørsmål fra publikum i Nøtterøy Kulturhus, stoppet French med å fortelle at han ble kjørt til det han kalte tropisk avdeling på Ullevål sykehus.

Lite sosialt liv

- Opplysningen om kjæreste er det han vil si om den saken. Ellers fortalte han at mye av tiden etter hjemkomst har gått til rehabilitering og trening både fysisk og mentalt. Det var vært lite sosialt liv, men den siden har blitt noe lettere nå, sier daglig leder i den norske avdelingen av foredragsselskapet Atikko, Kristian Jakobsen, til Dagbladet.

TO FULLE HUS: Utsolgt på Nøtterøy Kulturhus og i Drammen Teater på de to første foredragene til Joshua French. Foto: John Terje Pedersen, Dagbladet.
TO FULLE HUS: Utsolgt på Nøtterøy Kulturhus og i Drammen Teater på de to første foredragene til Joshua French. Foto: John Terje Pedersen, Dagbladet. Vis mer

Advokat Hans Marius Graasvold er involvert i de forretningsmessige sidene i de nye aktivitetene til Joshua French etter at han ble en fri mann igjen - foredrag, bok og filmen som har premiere kommende fredag.

- Han prater også iblant om private forhold. Det er ikke naturlig for meg å kommentere noe av det. Det han vil fortelle om privatlivet, må han si selv, sier Graasvold til Dagbladet.

FRENCH TILBAKE: Børge Brende og Erna Solberg innkalte til en haste-pressekonferanse på Statsministerens kontor 17. mai ettermiddag. Joshua French er tilbake i Norge, og statsministeren og utenriksministeren informerte om situasjonen til French. Video: NTB Scanpix Vis mer

Ikke intervjuer

Advokaten har tidligere sagt til Dagbladet at French ikke vil gi noen intervjuer det første halvåret for ikke «å presse sin egen tåleevne»

Unntaket er et intervju han allerede har gjort med TV2 om filmen.

I Nøtterøy Kulturhus kom det 98 spørsmål via SMS til French og foredragsarrangøren, i Drammens Teater økte antallet til 154.

Det er Atikko-sjef Kristian Jakobsen og French selv som «siler ut» spørsmålene. Det er Jakobsen som intervjuer hovedpersonen på scenen med utvalgte spørsmål.

Spørsmål og svar - uten kontakt

- Hvorfor er det ikke direktekontakt mellom publikum og French om spørsmål og svar?

VELGER UT SPØRSMÅL: foredragssjef Kristian Jakobsen. Foto: Atikko.
VELGER UT SPØRSMÅL: foredragssjef Kristian Jakobsen. Foto: Atikko. Vis mer

- For det første vil vi unngå ytterligheter av kommentarer og ytringer begge veier, slik vi ser på sosiale medier. For det andre er det mange av de samme spørsmålene. Og for det tredje har Joshua hele veien sagt at han vil ha regien selv over sin egen fortelling, svarer Kristian Isaksen.

Nedgravde dollar?

- Hva er vanligste temaene i spørsmålene fra publikum i salen?

- Veldig mange spør hva han har gjort siden han kom hjem. Mange spør om han er bitter. Det svarer han nei til. Men han er lei seg og preget av dødsfallet til kollega og kamerat Tjostolv Moland. Flere lurer på om han orker en slik turne fysisk. Og i Drammen var det noen som spurte om de 10 000 dollarene han og Moland skulle finne i Kongo fortsatt ligger nedgravd. - Så vidt jeg vet, svarte han på det siste, forteller turnésjef Kristian Jakobsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!