Joshua French i nytt avhør nå, Kripos er til stede

Tjostolv Moland obduseres i morgen.

FERDIG I MØTE: Sykehusdirektør Alengina Leking Martin opplyser til Dagbladet at Tjostolv Moland obduseres i morgen. Foto: John Terje Pedersen
FERDIG I MØTE: Sykehusdirektør Alengina Leking Martin opplyser til Dagbladet at Tjostolv Moland obduseres i morgen. Foto: John Terje PedersenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): - Vi har akkurat hatt et møte med generalen og de norske ekspertene. Obduksjonen vil finne sted i morgen, sier sykehusdirektør Alengila Leking Martin til Dagbladet.

-  Vi tilbyr bare fasiliteter, det er de militære etteforskerne som står for gjennomføringen. Vi har ikke rettsmedisinere her på sykehuset, sier Martin.

Tre etterforskere og en obdusent fra norske Kripos ankom Kongo i går. Joshua French ble fredag formiddag hentet opp på fengselsdirektørens kontor, for et avhør med der også Kripos er til stede.

- Det pågår et avhør der inne nå. Avhøret ledes av oberst Kapenda Nkulu. Han leder spørsmålsstillingen, mens de norske politifolkene sitter og følger med. Det er også en tolk til stede. De skal holde på en stund, sier fengselsdirektør Flory Kabimba Lukusa til Dagbladet ved 1430-tida fredag.

Fornøyd Kripos erklærer seg i en pressemelding fornøyd med samarbeidet med lokalt politi.

- Vi har oppnådd en god dialog og et godt grunnlag for samarbeidet. Utover dette vil vi av hensyn til etterforskningen ikke annonsere detaljene i fremdriften, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos.

Den kongolesiske militære påtalemyndigheten har presisert at saken er underlagt kongolesisk jurisdiksjon. Dette er helt naturlig, og i samsvar med hvordan vi mottar utenlandske myndigheter.

- Den holdning vi opplever fra Kongo er svært positiv. Foreløpig ser det ut til at teamet fra Kripos får de samme arbeidsvilkårene som er vanlig i denne type samarbeid, og i samsvar med hvordan vi mottar utenlandske etterforskere i Norge, sier Zimmer.

Mor på vei Fra norsk side vil ikke resultatene av de etterforskingsskritt som gjøres i Kongo bli kommentert, da Kongo har jurisdiksjon og eierskap til etterforskningen som skjer der.

FUNNET DØD PÅ CELLA: Tjostolv Molands navn er ført opp på navnelista på sykehuset i Kinshasa. Foto: John Terje Pedersen
FUNNET DØD PÅ CELLA: Tjostolv Molands navn er ført opp på navnelista på sykehuset i Kinshasa. Foto: John Terje Pedersen Vis mer

- De er imidlertid viktig å understreke at Kripos ikke vil bli holdt utenfor etterforskningen, men tvert imot kunne bidra konstruktivt til å klargjøre omstendigheten rundt dødsfallet, sier Zimmer.

Etterforskerne har vært i møte med kongolesisk politi i formiddag, og har også fått innsyn i etterforskningsmaterialet.

Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, reiser sammen med Joshuas mor Kari Hilde til Kongo i morgen lørdag.

Dagbladet kommer med mer.