Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French innlagt på sykehus: - Det burde skjedd for lenge siden

Har fått intravenøst på en benk i fengselet siden sammenbrudd i starten av januar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French ble torsdag ettermiddag innlagt på sykehus i Kongos hovedstad Kinshasa. Han har lenge vært i dårlig helse, og fikk et sammenbrudd da han etter fire og et halvt år på dødscelle ble dømt for å ha tatt livet av kameraten Tjostolv Moland.

3.januar ble han så dårlig at han kollapset på cella si i Ndolo-fengslet i Kongo.

- Siden han kollapset på cella ved nyttårstider, har han ligget på en benk i fengslet og fått intravenøst. Endelig er han overført, det burde skjedd for lengst, sier advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet. 

Graasvold, som representerer French,  forteller at fengselsledelsen over lang tid ikke har latt ham dra på sykehus. I dag ga de etter.

- Mor har æren Æren for det har Kari Hilde French, Joshuas mor, som over lang tid har lagt press på fengselsledelsen og myndighetene i landet.

- Det er Kari Hilde sitt arbeid som gjorde at dette til slutt løste seg, sier advokaten.

Dagbladet har vært i kontakt med Kari Hilde French, som ikke ønsker å uttale seg i saken. Hun oppholder seg for tiden i Kongo, hvor hun nærmest har flyttet på grunn av sykdommen til sønnen. 

Graasvold sier han håper French blir værende på sykehus framover. 

- Jeg håper han blir værende på sykehus lenge, for han har over tid vært så syk at han ikke har noe i fengsel å gjøre.

Helt siden dommene mot French og Moland ble rettskraftige i 2010 har Utenriksdepartementet jobbet for en overføring til Norge. Da French ble tiltalt for å har drept sin kammerat Tjostolv Moland ble dette arbeidet intensivert. Norsk Kripos fikk delta i etterforskingen av drapet, men konkluderte helt annerledes enn de militære påtalemyndighetene i Kongo. Kripos konkluderte med at Moland tog sitt eget liv.

Dømt til døden French og kameraten Tjostolv Moland drev et sikkerhetsselskap i Kongo, da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009.

Begge nektet straffskyld, men ble  dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund i 2010.

Da Tjostolv Moland døde på cella i 2013, ble Joshua French dømt til livstid i fengsel for å ha drept cellekameraten.
 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media