Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French jobbet for Gjelsten

Drapsdømte Joshua French var leid inn for å spille terrorist under en antiterrorøvelse ved NOAHs anlegg på Langøya. Selskapet eies av Bjørn Rune Gjelsten.

DELTOK PÅ TERRORØVELSE: Her trener Joshua French i Uganda. Foto: Privat
DELTOK PÅ TERRORØVELSE: Her trener Joshua French i Uganda. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet): Det var under en øvelse 6. desember 2007 at Joshua French og Torgeir Friksen deltok. Torgeir Friksen er leder av selskapet Special Intervention Group, som både Tjostolv Moland og Joshua French jobbet for.  

- Jeg hadde med meg Joshua French på to eventer, blant annet ute på Langøya. Han hadde reint rulleblad og ønsket å delta, så alt var i orden, sier Torgeir Friksen til Dagbladet.  

Friksen beskriver oppdraget som en antiterrorøvelse.  

Spilte terrorist
Friksen understreker at han og French var leid inn som privatpersoner, ikke som ansatte i Special Intervention Group (SIG). Han reagerer negativt på at hans navn nok en gang knyttes til Kongo-saken.  

Etter det Dagbladet kjenner til skal han og Joshua French ha spilt terrorister som angrep avfallsdeponiet.  

Administrerende direktør i NOAH AS, Carl Hartmann, bekrefter at Joshua French har deltatt på en beredskapsøvelse.  

- Leid inn via underselskaper
- NOAH driver et prosessanlegg på Langøya for behandling av farlig avfall.  Vi har stor fokus på HMS (helse- miljø og sikkerhet) og har derfor beredskapsøvelser for å trene på ulike uhellssituasjoner som redning, brann og førstehjelp, skriver Hartmann i en epost til Dagbladet.  

French og Friksen ble ifølge Hartmann leid inn via underliggende eventselskaper.  

- I forbindelse med en slik øvelse 6. desember 2007 ble det laget et opplegg der det var behov for  personer til å spille pårørende, journalister, markører, naboer etc. Via underliggende eventselskaper er det leid inn andre personer, blant andre Torgeir Friksen og Joshua French, skriver Hartmann.  

- For å få en realistisk øvelse skal ikke ledelsen I NOAH vite om planene, og jeg var derfor ikke kjent med eller koblet inn på øvelsesopplegget eller hvem som skulle leie inn - og slik må det være, skriver Hartmann.  

Lønnsom avfallshåndtering
Norsk Avfallshåndtering eies i sin helhet av Bjørn Rune Gjelstens holdingselskap Gjelsten Holding AS.

Avfallshåndteringen var god butikk for Gjelsten i fjor: NOAH hadde en omsetning på 302 millioner kroner i 2008, og et resultat før skatt på 65 millioner kroner.

For Gjelsten Holding som helhet gikk det ikke like bra: Resultatet før skatt var på minus 210 millioner kroner. 

Det har ikke lykkes Dagbladet å få Bjørn Rune Gjelsten til å kommentere saken.

AKTIV INNEN AVFALLSHÅNDTERING: Finansmannen Bjørn Rune Gjelsten. Bjørn Rune Gjelsten i Dubai, dagen etter at han for tredje gang på rad har blitt verdensmester. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet
AKTIV INNEN AVFALLSHÅNDTERING: Finansmannen Bjørn Rune Gjelsten. Bjørn Rune Gjelsten i Dubai, dagen etter at han for tredje gang på rad har blitt verdensmester. Foto: Tor Arne Dalsnes, Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling