FORSØKTE Å RØMME: Ifølge kongolesiske myndigheter har Joshua French forsøkt å rømme. Arkivfoto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORSØKTE Å RØMME: Ifølge kongolesiske myndigheter har Joshua French forsøkt å rømme. Arkivfoto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

Joshua French pågrepet på åpen gate i Kongo

Anklages for rømningsforsøk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kongolesiske myndigheter beskylder Joshua French for å ha forsøkt å rømme etter at han for en og en halv uke siden ble pågrepet på åpen gate i Kongos hovedstad Kinshasa.

- Fra norsk side kjenner vi ikke detaljene i hendelsesforløpet som førte til at Joshua French ble pågrepet utenfor hans soningssted søndag. Joshua French er nå overført tilbake til Ndolo-fengselet. Fra norsk side vil vi fortsette å yte konsulær bistand og å videreføre dialogen med kongolesiske myndigheter med sikte på at han kan får returnere til Norge, sier kommunikasjonssjef i UD, Frode O. Andersen til Dagbladet.

Sonet i leilighet French har vært innvilget lettere soningsvilkår i en leilighet den siste tiden. Det skal der ha vært begrenset vakthold. Dagbladet får opplyst at French skal ha forlatt stedet på et tidspunkt vakten ikke var til stede, eller var uoppmerksom. Kongoleserne ser på det som et rømningsforsøk.

- Joshua French har i de seneste månedene sonet på et annet sted enn Ndolo-fengselet på grunn av hans helsetilstand. Det er kongolesiske myndigheter som til enhver tid har ansvaret for at soningsforhold er forsvarlige og at sikkerheten for Joshua French ivaretas, sier Andersen.

Etter det Dagbladet kjenner til gikk French ut av bygget, tuslet langs landeveien og ble plukket opp ikke langt unna huset. French ble ifølge Dagbladets opplysninger pågrepet søndag 3. august. Det er uvisst hvor lenge han da hadde vært ute av huset.

Spesialordning French ble overført til leiligheten med de enklere soningsforholdene i vår. Dette var en ordning som UD fikk på plass for å avhjelpe Frenchs akutte helsesituasjon.

Dagbladet har kjent til ordningen i flere måneder, men latt være å omtale dette fordi UD og Frenchs advokat Hans Marius Graasvold har ment at omtale av dette vil gjøre at French blir sendt tilbake til fengselet. Der fryktet de for at han ikke vil klare seg med sin sviktende helse. Nå er French tilbake i Ndolo-fengselet og grunnlaget for å ikke omtale saken er falt bort.

- Skjør ordning Avtalen om at French skulle få lov å bo i privatboligen var etter det Dagbladet kjenner til ikke sanksjonert til topps i hos kongolesiske fengselsmyndigheter, og ble i UD vurdert som svært skjør. French bodde i en privatbolig.

Han skal ha hatt kontinuerlig vakthold fra kongolesisk militært politi. Det kongolesiske myndigheter oppfatter som et rømningsforsøk, skal være at French forlot leiligheten uten vakt og uten tillatelse. Det er uklart om turen ut var ment som et rømningsforsøk fra French sin side.

French ble tidligere i år dømt til livsvarig fengsel av en militær domstol i Kinshasa for drap på cellekameraten Tjostolv Moland. Moland ble funnet død på cellen i Ndolo-fengselet 18. august i fjor. Kripos mener French ikke kan ha drept Moland.

- Ingen informasjon Utenriksdepartementet har jobbet med å få French overført til Norge, men ønsker ikke å si noe om framdriften i dette arbeidet.

Dagbladet har forsøkt å nå Frenchs advokat Hans Marius Graasvold, uten hell. Graasvolds kongolesiske kollega sier følgende:

- Jeg har ingen informasjon om dette nå, sier Frenchs kongolesiske advokat Marie André Mwila til Dagbladet.

Dagbladet har i dag snakket med Kari Hilde French, Joshua Frenchs mor. Hun er i Kongo, og ønsker ikke å kommentere saken.

I KONGO: Forsvarer Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French i samtale før domsavsigelsen mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix
I KONGO: Forsvarer Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French i samtale før domsavsigelsen mot Joshua French i Ndolo-fengselet i Kinshasa onsdag. Foto: John Bompengo / NTB scanpix Vis mer