Joshua French skriver bok

Planlegger å gi ut boka til neste år.

SKRIVER BOK: Joshua French skriver bok. Her fra rettsaken i Kongo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKRIVER BOK: Joshua French skriver bok. Her fra rettsaken i Kongo. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I et intervju med avisa Dagen avslører Joshua French (35) at han er i gang med å skrive bok.

- Jeg må uttrykke meg gjennom en bok, samle alt på ett sted, det er en form som matcher det jeg har å si, sier Joshua French til Dagen.

Han forteller avisa at han skal skrive boka selv og den etter planen skal være på markedet neste år.

Allerede i slutten av denne måneden kommer boka til hans mor Kari Hilde Hodne French med tittelen «Fange i Kongo».

Det var 17. mai i år at French kom tilbake til Norge og ble innlagt på sykehus direkte etter åtte år i fengsler i Kongo.

Han forteller også at han har vært dårlig i fire og et halv år, men nå jobber for å bli bedre.

SNAKKER UT: Joshua French mistet sin beste venn Tjostolv Moland i 2013. Like etter snakker han for første gang om sitt nye liv alene på dødscelle. Foto: John Terje Pedersen / Dagbladet Vis mer Vis mer Vis mer

- Jeg trener og må komme meg i form, sier han til Dagen.

I et intervju med Dagbladet i oktober, fortalte Frenchs advokat, Marius Graasvold, om klientens tilstand.

- Joshua og jeg har kontakt innimellom. Han kommer ikke til å stå fram offentlig de par første månedene, iallefall. Så langt har vi pratet om å ta opp dette temaet rundt årsskiftet. Det er opp til han.

French har tli nå ikke gitt lyd fra seg i media siden han kom tilbake til Norge 17. mai i år. Da hadde han sittet fengslet i Kongo i åtte år.

Da French kom til Norge hadde norske myndigheter lenge jobbet med å få han benådet eller overført til soning i Norge. Men tidligere utenriksminister Børge Brende har sagt at det ikke er snakk om benåding eller en soningsoverføring. Brende har opplyst at French ble overfør til Norge på humanitært grunnlag.

Da French kom til Norge 17. mai, ble han innlagt på sykehus. Der ble han liggende tli starten av august.

Fakta om Kongo-saken

  • Joshua French (35) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda. French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009.
  • Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.
  • Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.
  • Bare Moland ble dømt for selve drapet. Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.
  • 18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord. 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.
  • 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.
  • I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han av hensyn til sin svært reduserte helsetilstand bodd alene i en leilighet, under vakthold.
  • 17. mai 2017 kom French hjem til Norge.

Kilde: NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer