TAKKER FOR STØTTEN: Joshua French, som var fengslet i Kongo i åtte år, takker for støtten han har fått siden han kom hjem i mai på morens blogg. Foto: Marie Kvamme-Madsen
TAKKER FOR STØTTEN: Joshua French, som var fengslet i Kongo i åtte år, takker for støtten han har fått siden han kom hjem i mai på morens blogg. Foto: Marie Kvamme-MadsenVis mer

Joshua French takker for støtten: - Uforståelig at Tjostolv Moland, min venn, ikke er her i dag

På morens blogg takker Joshua French alle som støttet ham gjennom åra han var fengslet i Kongo.

(Dagbladet): I mai 2009 ble sjåføren Abedi Kasongo (47) funnet drept i jungelen. Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland hadde lagt på flukt i bilen hans, og ble senere mistenkt og dømt til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran, for å ha dannet et kriminelt forbud, og ikke minst drapet på sjåføren. Begge nektet straffskyld.

- Tusen takk til alle som har bedt, skrevet brev eller sendt penger for å støtte meg eller hjulpet til på andre måter. Uten dere hadde jeg ikke klart det, skriver han på moren, Kari Hilde Frenchs blogg. Det var VG som først omtalte saken.

- Uforståelig at Moland er borte

Samtidig skriver han at det er uforståelig at Tjostolv Moland ikke er her i dag, men mistet livet i Kongo for over fire år siden.

- Mine tanker går til hans familie, skriver han. Selv er jeg oppe og klarer meg. Trener hver dag og skriver litt på boken min som kommer ut neste år. Takk også til norske myndigheter og dets representanter som jobbet for å få meg hjem.

I det samme blogginnlegget hilser og takker resten av French-familien også for støtten.

- Med ønske om en GOD jul og et GODT nyttår til dere alle. Takk for alle hilsener vi har fått som varmer våre hjerter. Hva skulle vi gjort uten hver enkelt en av dere? skriver moren.

Isolert i to uker

I 2013 ble Moland funnet død på cellen han delte med French i militærfengslet Ndolo i Kinshasa, og den 9. desember tiltalte kongolesiske myndigheter French for drapet på Moland. Det var ikke før 17. mai 2017 French ble løslatt og satte føttene sine på norsk jord.

35-åringen ble innskrevet på sykehus umiddelbart etter at han satte føttene på norsk jord. På sykehuset ble han behandlet for infeksjonssykdommen MRSA. De antibiotikaresistente bakteriene, som er relativt sjeldne i Norge, ble oppdaget på Frenchs hud.

Han måtte derfor isoleres på sykehus i to uker etter ankomst, men hans advokat, Hans Marius Graasvold, har tidligere fortalt Dagbladet at French etter forholdene har det bra. Han vil derimot ikke gå videre inn på 35-åringens helsetilstander, men sier at det ikke er noe som tyder på at French vil bli skrevet inn på sykehus igjen.

På tross av at han ble dømt i Kongo, har ikke French noen dom mot seg i Norge. Kripos har nemlig konkludert med at det ikke lå noe straffbart bak Molands dødsfall. Han er derfor en fri mann etter å ha sonet i Kongo de siste åtte åra.