Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Joshua French tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland

Det bekrefter Utenriksdepartementet.

TILTALT:  Joshua French, her avbildet i fangegården til N`Dolo fengselet, er nå tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland.  Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet
TILTALT: Joshua French, her avbildet i fangegården til N`Dolo fengselet, er nå tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland. Foto: Tore Bergsaker / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French er tiltalt for å ha drept Tjostolv Moland. Det bekrefter Utenriksdepartementet overfor Dagbladet.

- Vi fikk dette bekreftet i dag. Vi stiller oss uforstående til tiltalen, sier kommunikasjonsrådgiver Svein Michelsen ved Utenriksdepartementet til Dagbladet.

- Grunnen til at vi stiller oss uforstående til dette, er at Kripos deltok i etterforskningen av Tjostolv Molands dødsfall sammen med kongolesiske myndigheter. Sammen kom de til en konklusjon om at det ikke lå noe kriminelt bak Molands død, sier Michelsen.

UDs spesialutsending ankom Kongo i mandag.

- Den viktigste oppgaven til spesialutsendingen er å støtte French i denne vanskelige situasjonen. Vi må også få klarhet i hvorfor det er tatt ut tiltale. Vi kommer til å følge opp dette overfor kongolesiske myndigheter, sier Michelsen.

- Ikke frisk Kari Hilde French, moren til Joshua, la mandag kveld ut melding om tiltalen på bloggen Freefrenchandmoland.com

- I dag tok militæret ut tiltale mot Joshua. Han er siktet for å ha drept sin gode venn Tjostolv Moland. Joshua ble avhørt på nytt den 13. november, men det var ikke noen nye spørsmål. Joshua har enda ikke fått legetilsyn, skriver Kari Hilde French.

Dagbladet meldte søndag at French er blitt syk, men nektes legebesøk, Det er ikke klart hva som feiler ham.

- Han har gått og hanglet lenge med forskjellige ting, men har blitt ganske dårlig i løpet av den siste uken. Jeg pratet med ham for noen minutter siden. Han er ikke frisk og har blant annet hatt blod i urinen. Vi vet ikke hva det er, sa Kari Hilde French til Dagbladet.

Nye avhør Dagbladet skrev nylig at kongolesisk politi hevdet at de har nye opplysninger i saken og at de ville gjennomføre nye avhør av Joshua French.

Det selv om både kongolesisk og norsk politi 27. august i år holdt en pressekonferanse der de konkluderte med at French ikke kan mistenkes etter Molands død.

- Det var den foreløpige rapporten som gjorde at vi trakk en foreløpig konklusjon. Nå er den endelige rapporten kommet, og der er det opplysninger som gjør at vi på nytt må snakke med French, sa generalmajor Tim Mukuntu ved den militære påtalemakten i Kinshasa til Dagbladet.

Usikre Han opplyste at det var funnet stoffer i blodet til Moland som gjør at de er usikre på den foreløpige konklusjonen.

Da Moland døde 18. august, og French like etter ble mistenkt for drap på vennen, reiste etterforskere fra Kripos til DR Kongo for å bistå i etterforskinga.

- Vi har ikke hatt noe kontakt med norsk politi siden de forlot Kongo, sa Mukuntu da Dagbladet snakket med ham i november.
French ble sammen med Moland i 2009 fengslet av kongolesiske myndigheter anklaget for blant annet drap og spionasje. Deres sjåfør, Abedi Kasongo, ble 5. mai 2009 funnet skutt og drept utenfor Kisangani. 8. september år ble French og Moland funnet skyldige på alle tiltalepunkter og dømt til døden.

Det har ikke lyktes Dagbladet å få tak i Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, mandag kveld.