Joshua Frenchs advokat og mor håper på å møte presidenten

Jobber for å få til møter med Kongos president og statsminister.

HÅPER PÅ TOPPMØTE: Advokat Hans Marius Graasvold representerer Joshua French og Tjostolv Moland's etterlatte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HÅPER PÅ TOPPMØTE: Advokat Hans Marius Graasvold representerer Joshua French og Tjostolv Moland's etterlatte. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat Hans Marius Graasvold og Kari Hilde French, Joshua Frenchs mor, håper å være på vei til Kongo i morgen fredag.

Der vil advokaten være til stede i alle framtidige avhør av French, men de to håper også å få til møter med den kongolesiske regjeringen. De pårørendes stilling er tradisjonelt sterk i Kongo.

- Det legges en del planer rundt våre møter der nede, men jeg kan ikke gå i detalj med hensyn til hvem vi ønsker å møte. Vi vil gjøre alt vi kan for å bli ferdig med det formelle rundt Tjostolv Molands død, men vil jo selvsagt også jobbe for å få Joshua French hjem, sier Graasvold.

- Vil dere prøve å få til møter med Kongos statsminister og president?

- Det vil vi selvfølgelig. Men erfaringen har vist at man må se hva ham får til når man er der, sier Graasvold.

Med under avhør - Jeg vil være til stede i alle avhør Kripos og kongolesisk politi foretar seg og følge opp rundt obduksjonen. Til nå har det vært mye skyggeboksing rundt hvem som mener hva.

Både Kripos - ved tre etterforskere og en obdusent - og nytt UD-personell ankom i dag Kinshasa.

REISER PÅ NYTT: Kari Hilde French besøkte sønnen - for første gang - i Kinshasa for noen uke siden. Nå reiser hun ned på nytt. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet
REISER PÅ NYTT: Kari Hilde French besøkte sønnen - for første gang - i Kinshasa for noen uke siden. Nå reiser hun ned på nytt. Foto: Sondre Steen Holvik / Dagbladet Vis mer

- Det første og viktigste blir å etablere kontakt med de stedlige myndigheter. Vi vil sammen avklare hvordan fremdriften skal være, sier politiadvokat Per Zimmer til Dagbladet torsdag formiddag.

På vent - Kommer dere til å avhøre French?

- Vi kommer til å gå i dialog om mulige etterforskningsskritt. Men dette er en kongolesisk etterforskning, der vi er deres gjester, og skal bistå med det de måtte ønske.

Etterforskningen har vært satt på vent fram til nordmennene ankom, og Kripos har gjort det klart at vil be kongolesiske myndigheter om å få foreta taktiske og tekniske undersøkelser rundt dødsfallet til Tjostolv Moland.