Joshua og presten hadde privat minnestund for Tjostolv

Kongolesiske myndigheter avlyste en større minnestund som var planlagt i ettermiddag.

MINNET TJOSTOLV I DAG:Her er Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa i februar 2011. Foto: Claude Nzunzu  /Dagbladet
MINNET TJOSTOLV I DAG:Her er Kongo-fangene Joshua French og Tjostolv Moland på vei fra Kisangani til Kinshasa i februar 2011. Foto: Claude Nzunzu /DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KINSHASA/OSLO (Dagbladet): Etter planen skulle det være en minnestund for Tjostolv Moland klokka 15 i dag i Ndolo-fengselet i Kinshasa.

Markeringen er avlyst i påvente av at etterforskningen skal bli ferdig.

Etter det Dagbladet kjenner til ble fengselsdirektøren, som først hadde sagt ja til minnestunden, instruert av overordnede til å avlyse markeringen.

I dag tidlig holdt Joshua French og sjømannsprest Knut Lyngseth en privat minnestund for Tjostolv Moland, uten andre til stede.

Denne minnestunden var også planlagt.

- Den private minnestunden var veldig fin og viktig for meg, sier Joshua French til Dagbladet.

Han er opprørt over at ettermiddagens minnestund, hvor langt flere skulle ha vært tilstede, er avlyst.

- Det virker som om de er veldig nervøse nå, sier French med henvisning til justismyndighetene i Kongo.

Diplomat Christian Larssen sier til Dagbladet at ambassaden er informert av kongolesiske myndigheter om at minnestunden for Tjostolv Moland utsettes til den pågående etterforskningen er avsluttet.

- Ut over det er ikke norske myndigheter informert av kongolesiske myndigheter om noen endring i rutinene ved fengselsbesøk. Samarbeidet med kongolesiske myndigheter er bra. Ambassaden følger selvsagt opp med myndighetene så snart det er mulig, og vi har tro på en snarlig løsning, sier Christian Larssen.