Joshuas (21) død ble for sterk for forsvarsministeren

Prøvde å stoppe bildet. - Dette bør folk se, sier fotobyrå.

DE SISTE SEKUNDENE: Publiseringen av det rystende bildet av en døende Joshua Bernard (21) har skapt bølger i USA. Foto: JULIE JACOBSON / AP
DE SISTE SEKUNDENE: Publiseringen av det rystende bildet av en døende Joshua Bernard (21) har skapt bølger i USA. Foto: JULIE JACOBSON / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Uavhengig av hva amerikanske myndigheter - og den drepte soldatens familie - måtte mene om det, vil bildet øverst bli et av de sterkeste symbolene for NATO-styrkenes krigføring og de mange falne soldatene i Afghanistan.

Fikk sprengt av beina
Fotograf Julie Jacobsen i nyhetsbyrået Associated Press fanget øyeblikket like etter at den 21 år gamle amerikanske korporalen Joshua «Bernie» Bernard var blitt truffet av en rakettdrevet granat under et Taliban-angrep på Bernards infanterienhet i Dahaneh i Helmand-provinsen 14. august.

Med ett bein revet av i eksplosjonen og det andre stygt kvestet var 21-åringen dødelig skadet, og medsoldatenes frenetiske kamp for å berge livet hans var fånyttes.

Etter at Bernards familie var varslet, men på tross av deres ønske om at bildet ikke skulle offentliggjøres, valgte AP å gjøre det tilgjengelig sist fredag.

- Respekter familien
Det er svært uvanlig at bilder av døende amerikanske soldater har nådd offentligheten, delvis fordi fotografer sjelden er tilstede når det skjer, og delvis på grunn av militære betingelser for deres tilstedeværelse eller selvpålagte restriksjoner.

DYSTERT RITUALE: Bernards medsoldater viste ham den sist ære på basen etter den brutale døden. Foto: JULIE JACOBSEN / AP / SCANPIX
DYSTERT RITUALE: Bernards medsoldater viste ham den sist ære på basen etter den brutale døden. Foto: JULIE JACOBSEN / AP / SCANPIX Vis mer

Med en gang det ble kjent at publiseringen var i ferd med å skje, prøvde USAs forsvarsminister Robert Gates å stanse bildet. Han ringte først til APs toppsjef Tom Curley.

- Jeg ber deg om å respektere familiens ønsker, sa Gates ifølge New York Times.

Like etter spisset han ordbruken i et brev til AP.

«Det amerikanske folket forstår at død er en grufull og uunngåelig del av krig. Men dette fotoet går mot familiens ønsker og er et samvittighetsløst brudd med den tilbakeholdne linjen de fleste journalister og publikasjoner har vist i sin dekning av militæret etter 11. september», mener forsvarsministeren, og kaller beslutningen om publiseringen «frastøtende» og at «dømmekraft og vanlig anstendighet» tilsa at bildet ikke skulle ut.

BLE 21 ÅR: Joshua M. Bernard, som også hadde tjenestegjort i Irak, ble drept av en rakettdrevet granat fra Taliban 14. august i år.
BLE 21 ÅR: Joshua M. Bernard, som også hadde tjenestegjort i Irak, ble drept av en rakettdrevet granat fra Taliban 14. august i år. Vis mer

Viser virkeligheten
Associated Press understreker på sin side at det lå omfattende vurderinger bak utsendelsen av bildet.

- Vi valgte å offentliggjøre et bilde som viser krigens grusomhet og de kjempende menn og kvinners ofre, sier Tom Curley.

Oppmerksomheten rundt bildet kommer på et svært ubeleilig tidspunkt for Obama-administrasjonen, som jobber for å samle støtte politisk og i befolkningen for å fortsette den pågående offensiven i Afghanistan med like stor styrke. AP konstaterer at pressen og myndighetene noen ganger har motstridende interesser.

- Vi mente bildet forteller en historie om offer, en historie om mot. Vi følte bildet forteller en historie som folk burde se og være klar over, sier redaktør John Daniszewski ifølge britiske Daily Mail.

MINNE: En medsoldat tar et siste blikk på Bernards identitetsmerke, også kjent som dog-tag.
MINNE: En medsoldat tar et siste blikk på Bernards identitetsmerke, også kjent som dog-tag. Vis mer

I USA har bare noen få aviser, blant dem New York Times, så langt valgt å publisere bildet av Joshua Bernard. Mange flere har omtalt konflikten rundt bildet, uten å vise det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer