- Joshuas mor får ikke lov til å snakke med de andre fangene i fengselet

- Årsaken vet vi ikke, sier Frenchs advokat.

HYGGELIG ØYEBLIKK: Kari Hilde French har vært ved sønnen Joshuas side mer eller mindre sammenhengende siden før jul i fjor. Her fotografert under en av rettsdagene i saken der sønnen sto tiltalt - og ble dømt for - å ha drept Tjostolv Moland. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HYGGELIG ØYEBLIKK: Kari Hilde French har vært ved sønnen Joshuas side mer eller mindre sammenhengende siden før jul i fjor. Her fotografert under en av rettsdagene i saken der sønnen sto tiltalt - og ble dømt for - å ha drept Tjostolv Moland. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Joshua French er fortsatt alvorlig syk - og ilegges nå strengere sosiale retningslinjer i fengselet. Frenchs mor Kari Hilde har vært i Kongo mer eller mindre uavbrutt siden før jul i fjor, og hjulpet sønnen både med moderlig omsorg og med mat og medisiner.

- Hun kommer inn i fengselet og får levert mat og andre ting, men hun har begrenset tilgang til ham. Og i motsetning til før får hun ikke lenger snakke med noen av medfangene, sier Frenchs advokat Hans Marius Graasvold til Dagbladet.

- Årsaken vet vi ikke, men det har jo hatt sosial betydning både for henne og for Joshua at hun har kunnet snakke med medfangene.

- De har begge satt pris på å høre hvordan de forholder seg sosialt til Joshua, og det er dumt at medfangene ikke lenger kan fortelle hvordan de opplever ham, sier Graasvold.

Timannscelle - Jeg har fått noen antydninger om at han spiser og drikker noe mer, noe som i så fall er positivt. Men han har ikke fått helsehjelp, noe han har akutt behov for, sier Graasvold.

- Det har heller ikke vært mulig for familien eller noen her hjemme å skaffe helsehjelp til ham, sier advokaten.

Utenriksdepartementet fikk i hemmelighet forhandlet fram en ordning der Joshua French fikk sone i en privat leilighet. Den ordningen ble avbrutt da French, ifølge kongolesiske myndigheter, forsøkte å rømme i forrige måned. French var tilbake i Ndolo-fengselet 3. august.

Joshua soner nå på en timannscelle - sammen med fanger som er dømt for forskjellige former for kriminalitet.

Kan ende fatalt Cellen er ikke tilpasset fanger med helseproblemer.

PRIVAT: Utenriksdepartementet fikk i hemmelighet forhandlet fram en ordning der Joshua French fikk sone i en leilighet i dette huset. Foto: Privat
PRIVAT: Utenriksdepartementet fikk i hemmelighet forhandlet fram en ordning der Joshua French fikk sone i en leilighet i dette huset. Foto: Privat Vis mer

Graasvold bekreftet før helga at Joshua French er så alvorlig syk at han kan dø i fengselet om han ikke får helsehjelp.

- Etter hva jeg har hørt og basert på mine erfaringer, er jeg bekymret for at dette kan ende fatalt om han ikke får hjelp raskt, sa Graasvold til Dagbladet.

- Han er blitt raskt dårligere, spesielt de siste to-tre døgn er han blitt svært mye dårligere. Han har akutt behov for legehjelp, sa Graasvold fredag.