Jospin har panikk

PARIS (Dagbladet): Statsminister og sosialistleder Lionel Jospin har panikk dagen før det franske presidentvalget i morgen. Ikke er han «rød» nok, og fra ytterste høyre stormer Jean-Marie Le Pen fram.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I så fall blir det en høyreekstremist, og ikke en lunken sosialist, som utfordrer den sittende konservative presidenten Jacques Chirac i andre og avgjørende valgomgang om to uker. I den siste offisielle meningsmålingen ligger Le Pen an til å få 14 prosent av stemmene og Jospin 18. Men alle meningsmålingsinstituttene sier at Le Pen alltid blir undervurdert. Og Jospin er på vei ned.

- Jeg håper våre kurver vil krysse hverandre, sier Le Pen. For noen dager siden ble han spurt høyst alvorlig om hva han ville gjøre som president og hvilke personer han ville ha med i sin regjering.

Beredskap

Hovedårsaken til Le Pens sensasjonelle oppslutning er at Chirac især, men også de andre kandidatene, har fokusert hele valgkampen på utrygghet og økende kriminalitet.

Jospin har tilløp til panikk. Hans valghovedkvarter antydet i går at den hadde beredskap mot Le Pen-hypotesen. Jospin hevder å være den eneste venstrekandidaten som kan «handle» mot «urettferdighet og ulikhet». Han trygler velgerne om å stemme for ham allerede i første omgang, for å sikre ham å gå videre og styrke hans kandidatur mot president Chirac.

Den 73 år gamle ringreven Le Pen har klart å blåse nytt liv i ytre høyre i Frankrike, som alle anså som dødt etter den personlige splittelsen mellom Le Pen og hans høyre hånd Bruno Mégret. Sammen har de to større oppslutning enn ytre høyre noensinne har hatt, og blir en hodepine for Chirac i annen omgang.

Jospins hovedproblem har vært de mange kandidatene på ytterste venstre fløy. Selv åpnet han svært tamt ved å si at programmet hans ikke var sosialistisk.

Trotskister

- Det er det ikke heller, sier Jan Malewiski og Romain Treppoz i Den revolusjonære kommunistiske ligaen (LCR), trotskistisk. Den franske valgkampen har tre trotskistiske kandidater, en rekord for et vestlig demokrati. De ligger an til å få 10- 14 prosent av stemmene til sammen, mens kommunistene ventes å gå kraftig tilbake. Jospin er selv tidligere trotskist.

- En stor del av befolkningen føler seg lurt. Derfor kommer det proteststemmer, sier Malewiski.

LCRs kandidat, postmannen Olivier Besancenot, bare 27, nekter å be sine velgere stemme Jospin i annen omgang, for ikke å «kausjonere» Jospins politikk på forhånd.

Lionel Jospin sliter i denne valgkampen. Han fikk forholdsvis godt skussmål som statsminister, men har ikke klart å skape presidentvisjoner. I tillegg mangler han karisma. Han framstår som flink, men fjern, ikke folkelig som Chirac.

RØD ADVARSEL: Statsminister Lionel Jospin ble oversprøytet med ketchup på et valgmøte i Rennes denne uka. Det var en talende kommentar fra dem som mener han ikke er «rød» nok.