Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jospins triumf

PARIS (Dagbladet): Statsminister Lionel Jospin ble i helga hyllet som venstresidas samler og ener, og som eneste forpost mot Chirac. Jospin garanterer at suksessen ikke har gått ham til hodet. Men den introduserer ham på den europeiske areaen som en slags tvillingbror til Tony Blair i Storbritannia. Som Tony Blair, har Jospin helt fra starten av hatt sterk medvind.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alt lykkes for Jospin i øyeblikket. 60 prosent av franskmennene sier de er fornøyd med ham som statsminister. Han nyter samtidig godt av et økonomisk oppsving og, bortsett fra lastebilsjåførstreiken, en relativ sosial ro. Han er mannen franskmennene vil ha i øyeblikket, en slags anti-Mitterrand, moralsk plettfri, pragmatisk og taktisk politisk dyktig.

  • Det er enestående at et sosialistparti som tapte så det suste valget i 1995 skulle komme tilbake og ta makten bare to år seinere. Det franske sosialdemokratiet har gått akkurat motsatt vei av det norske, og befinner seg nå i en solid maktposisjon. Riktignok delt med Jacques Chirac, men det er regjeringen som regjerer og som for øyeblikket har franskmennenes oppslutning. På sosialistkongressen i helga kunne Jospin tillate seg å spøke litt med Chiracs «hasardiøse» oppløsning av Nasjonalforsamlingen, som endte med et knusende nederlag for presidenten. Opposisjonen har ennå ikke kommet over det, og utgjør ingen trussel mot Jospins lykke.
  • Jospin har også suksess på den internasjonale arenaen. Det var han som ivret for toppmøtet om arbeid i Luxembourg. Utbyttet ble kanskje ikke det største, men han fikk overbevist sine partnere om å sette opp arbeidsledighet som en av Europas prioriteter. Til gjengjeld overbeviser han ikke med Frankrikes metoder mot arbeidsledighet, med bred offentlig støtte for å skape 350000 arbeidsplasser for unge og 35 timers arbeidsuke i år 2000. Her kunne han ha vist til det norske eksemplet, selv om ikke det ble innført helt på samme basis.
  • For Tony Blair og andre av europeiske kolleger framstår ofte Jospin som litt gammelmodig. Han har vært med lenge og er preget av det. Han ble formet mens det ennå stort sett var samlebånd i arbeidslivet, men i dagens postindustrielle samfunn er det andre metoder og krav som har tatt over. Data og informasjonsteknologi har revolusjonert også det franske samfunnet. Jospin satser på data i skolen, men det vil ta tid. Han vil ikke høre om Tony Blairs fleksibilitet. Og de franske arbeidsgiverne slutter seg ikke til den generelle lovprisningen av Jospin. Det ble brudd på grunn av 35-timersuka.
  • Mye av Jospins suksess er å hente i sosialistpartiet. Det har gjennomgått en gjennomgripende forandring. Det som før var splittet i ymse fraksjoner står nå samlet bak sin leder. De gamle storhetene i partiet, en Jack Lang eller Laurent Fabius, er spilt ut over sidelinja til det franske aviser kaller elefantenes kirkegård. Det franske sosialistpartiet er ikke blitt et nytt Labour, men har tatt en ny retning og finner seg vel til rette i det Jospin kaller et multiflertall, med de grønne og kommunistene. For første gang siden 1920 talte en kommunistleder, Robert Hue, på kongressen i helga. Og regjeringen er sammensatt av sterke, populære personligheter, som selv Chirac skryter av.
  • Jospins foreløpige enestående suksess kan ta en brå slutt. Franskmennene har tillit til ham, han har gjenforent dem med politikken. De liker at han veier avgjørelsene sine, og rådfører seg grundig. Men de venter konkrete resultater i kampen mot arbeidsledighet. Han har lovet - ved lov - 350000 arbeidsplasser for unge. De er som nevnt i statlig regi. Men for å få bukt med arbeidsledigheten må det private arbeidslivet ta et tak, og hele arbeidsmarkedet mykes opp. Enkelte av reformene kan bli upopulære, men kunne gjennomføres nå som han har så god bonus.
  • Frankrike må ta det definitive spranget ut av det gamle industrisamfunnet. Uansett må det komme noen resultater helst i løpet av første halvdel av 1998. Hvis ikke, vil det gå med Jospin som det gjorde med Thorbjørn Jagland. Her beveger Jospin seg på både tynn og glatt is. Det minste feilskjær vil være fatalt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!