Jøss, så tjukk du er blitt

- Og siden har det balla på seg? sa Viggo Johansen til Marit Christensen da NRK og TV2 åpnet høstens kanalkonkurranse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FEDME ER ÅRETS TEMA. Nå er det Verdens helseorganisasjon mot livsstilssykdommene diabetes 2, høyt blodtrykk, hjerte-kar og digre ballongmager. Nå teller vi bilringer hos bleiebarn og måler fettlaget med tang, i folkehelsas navn. Det holder på å bli en ærlig sak å si klart ifra hvis du kommer over noen i et portrom som utsetter seg for fedme, på linje med røyking. Bare vent, snart er det lov til å peke på de største magene på gata. - Fyda, kan vi si og stikke en finger inn mellom valker som ikke er våre egne, - men har du virkelig ikke sluttet med poteter? Ærlig talt, kan vi si og sette klypa i rødmende bollekinn, - men det finnes faktisk hjelp å få mot kokte gulrøtter, for den som ennå ikke har forstått sammenhengen mellom glykemisk indeks og kroppens insulinproduksjon. Og vet du egentlig hvor mye fettforbrennende glukagon det er i et hekto protein?

KROPP ER INGEN PRIVATSAK. Ikke når fettet brer seg som en epidemi det gjelder å stanse så vi kan begynne å dø av noe annet som heller ikke er anbefalt av statens ulike skaderåd. Som det sto så endeframt på førstesida i den svenske avisa Expressen da mediemilliardæren Jan Stenbeck døde denne uka: «STENBECK ÅT OCH DRACK IHJÄ L SIG. Vännen berättar: Han vägde minst 160 kilo!» Som vi skjønner har vi her forlatt antydningens kunst. Vi er over i realitetene der det gode liv viser seg å være en dødelig sykdom. Ikke før har vi lært at menneskets over- eller underkontrollerte forhold til kroppens fettlag uttrykker ett komplisert sett strategier for å mestre våre komplekse forventninger til livet, hvis jeg ikke har misforstått fullstendig, så kommer ernæringsfysiologene og dietetikere og gir en hel verden en ny og særdeles nøktern diagnose: Feilernæring, rett og slett. Tilbedelse av standardiserte utgaver av menneskekroppen er historisk enestående. Poenget er like fullt at i knapt en generasjon nå har særlig kvinner besværet seg over sine kroppslige avvik fra en idealisert kjønnsmoden 12-åring.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer