SNART SLUTT PÅ PENGENE: Det såkalte «cash for clunkers»-programmet er blitt en dundrende suksess, i den grad at det må avsluttes tidligere enn planlagt fordi pengene er brukt opp. Foto: Scanpix/Reuters
SNART SLUTT PÅ PENGENE: Det såkalte «cash for clunkers»-programmet er blitt en dundrende suksess, i den grad at det må avsluttes tidligere enn planlagt fordi pengene er brukt opp. Foto: Scanpix/ReutersVis mer

Jøss, vi fikk 27 000 kroner for denne

Derfor kappkjører amerikanske bileiere for å få byttet inn gamle kjerrer i siste liten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske bileiere kappkjørte mandag til forhandlerne for å få byttet inn gamle kjerrer i nye og mer miljøvennlige biler. Det såkalte «cash for clunkers»-programmet er blitt en dundrende suksess.

Men kjøpefesten kan bli fulgt av en dundrende bakrus. Programmet har kostet amerikanske skattebetalere anslagsvis tre milliarder dollar eller 18 milliarder kroner - og pengene, som etter planen skulle vart fram til neste år, er allerede brukt opp.


Bilfabrikker, forhandlere og myndigheter er blitt rent ned av folk som ønsket å gjøre bruk av vrakpantordningen. Den innebærer at hver enkelt kunde kan få inntil 4.500 dollar, eller 27.000 kroner, for å bytte inn sin gamle bil mot en ny.


- I de 27 årene jeg har drevet denne butikken, har jeg aldri sett så mye folk i lokalene, sa bilforhandleren Brian Benstock til mediefolk mandag.


Han selger biler av det japanske merket Honda i New York.


Inntil torsdag i forrige uke var over 450.000 biler kjøpt og solgt i en omsetningsbølge med en samlet verdi på bortimot 11,5 milliarder dollar. Japanske Toyota erobret en andel på 19 prosent av nybilsalget, mens amerikanske General Motors tok 18 prosent.


(NTB)