<strong> BLE SATT OPP KIRKEVALGLISTE:</strong> Jostein Vedvik fra Førde googlet seg selv og fant ut han sto på kirkevalgliste i Mo i Rana. Foto: Josef Benoni Ness Tveit
BLE SATT OPP KIRKEVALGLISTE: Jostein Vedvik fra Førde googlet seg selv og fant ut han sto på kirkevalgliste i Mo i Rana. Foto: Josef Benoni Ness Tveit Vis mer

Jostein (18) fra Førde oppdaget tilfeldig at han sto på kirkevalglista 1000 kilometer unna

18-åringen sto på kirkevalglista i Nordland.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Vi brast ut i latter da vi oppdaget kandidaturet mitt, sier Jostein Vedvik fra Førde til Dagbladet, etter han ved en ren tilfeldighet fant ut at han sto på Nominasjonskomiteens liste til Menighetsrådsvalget i Røssvoll Sokn.

Det var Firda som først omtalte saken.

Sammen med noen venner bestemte de seg for å google fortida til hverandre. Da turen kom til ham ble guttene mildt sagt sjokkert.

- Kameraten min fant navnet mitt på kirken.no, og etter å ha undersøkt litt nærmere fant vi ut at jeg også sto på valgkortet i, forteller 18-åringen.

Navn, alder og adresse stemte med Josteins, og han var oppført på 5. plass på ei liste på totalt 11 navn. Kandidatene er satt opp i prioritert rekkefølge, og det skal velges seks medlemmer og, og fem varamedlemmer.

5.plassen til Jostein betyr at han hadde vært sikra plassen i Menighetsrådet i Røssvoll Sokn. For å gjøre det klart for dem som ikke vet: Røssvoll Sokn ligger i Rana i Nordland — over 1000 kilometer fra Førde.

- Jeg gjorde meg klar til å reise til Nordland for å starte valgkampen, sier han lattermildt.

Kirkeverge gjorde feil Når Dagbladet kontakter kirkeverge i Rana kirke, Idar Johnsen, forteller han at feilen er rettet opp.

- Det er Jostein Wedvik og ikke Jostein Vedvik som skal stille valg. De har jo veldig like navn og det er nok jeg som har rotet det til. Det hadde blitt en lang reisevei for ham å møte opp her, sier Johnsen og beroliger Jostein fra Førde om at ham slipper å bli valgt inn i Menighetsrådet.

Kirkevergen er ikke urolig over at alle som har forhåndsstemt på den egentlig Josetein har gitt stemmer til feil person.

- Vi har kontroll på forhåndsstemmene. Det er bare én som hadde forhåndsstemt da vi oppdaget feilen.

Feilen ble heller ikke oppdaget av Menighetsrådet som sendte kandidatlista til Johnsen som skulle legge den inn deres valgregister.

Medlem i Auf Tilbake i Førde forteller Jostein hva hans potensielle hjertesak hadde vært hvis han etter eget initiativ en dag bestemmer seg stille som kandidat ved kirkevalget.

- Min kampsak hadde vært at alle uansett kjønn skal få lov til å gifte seg i kirka, sier Jostein som selv er politisk aktiv gjennom Auf.

Og akkurat nå er det en annen sak som opptar ungdomspolitikeren

- Alle har fått med seg flyktningkrisen, og jeg brenner for at vi kan hjelpe så mange flyktninger som mulig. Jeg jobber som fotograf og skal donere hele ukeinntekten som er øremerket flyktninger, til Røde Kors.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer