Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jostein Gaarder har tjent 140 millioner

Han har solgt ti millioner bøker. Jostein Gaarder har tjent seg steinrik på noe så smalt som filosofilitteratur. I salg er han større enn Henrik Ibsen. Størst av alle norske forfattere, faktisk. Men bare når det gjelder salg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jostein Gaarder har passert ti millioner solgte bøker. Forlaget hans har sopt inn 47 millioner i kjølvannet av suksessen.

Og Gaarder sjøl har, ifølge Dagbladets regnestykke, sikret framtida med 140,6 bokmillioner.

I Aschehoug forlag innrømmer Gaarders kontaktperson, Mia Bull-Gundersen, at man ikke makter å oppdatere Jostein Gaarders salgstall raskt nok.

- Det går unna i stort tempo fortsatt. «Sofies verden» har solgt mer enn ni millioner i 39 land og på 29 forskjellige språk. «Kabalmysteriet» har i Tyskland aleine solgt 550 000. Boka er utgitt, eller skal utgis i år, i 22 andre land. De ferskeste salgstallene har vi ikke fått, sier Bull-Gundersen.

Agenter

Det er en ikke ubetydelig verdiskaping Gaarder bidrar til i norsk forlagsbransje. Aschehoug opptrer som hans agent overfor alle forlag utenlands, med noen få unntak i Det fjerne østen. For denne jobben får forlaget 25 prosent av Gaarders royalties fra utlandet. I tillegg får Aschehoug betalt for rettighetene fra hvert enkelt forlag. Millionene strømmer på. Og flere skal det bli.

- Gaarder skriver på ei ny bok for Aschehoug for tida. Men når den kommer og hva den skal handle om, det er en hemmelighet, sier Bull-Gundersen.

Ny bok i høst

Men aller først skal Jostein Gaarder gi ut en filosofihistorie for barn. Den kommer på Gyldendal og var avtalt for fire år siden.

- Det ligger ikke noen dramatikk i dette, understreker Aschehougs konsulent. Gaarder er fortsatt husets beste aksje.

Den norske forfatteren har havnet i en divisjon der bare verdens desiderte bestselgende forfattere opererer. Fay Weldon, John Le Carré og Umberto Eco er forfattere i Gaarder-divisjonen. Hver gang det kommer ei bok, selger de automatisk mange hundre tusen eksemplarer bare på navnet, og tidligere suksesser. Selv i denne divisjonen står Jostein Gaarder i en egen klasse.