Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Jostein glemte adresse. Kan noen berge julegavene til Anders og Carina og tre barn?

Postens juledetektiv Åse Marie jobber på overtid i ettermiddag.

DETEKTIVENS INNSPURT: Åse Marie Lerfald gir full gass til utpå kvelden lill julaften for at pakker uten fullt navn skal komme fram i tide. Foto; Håvard Jørstad, Posten Norge.
DETEKTIVENS INNSPURT: Åse Marie Lerfald gir full gass til utpå kvelden lill julaften for at pakker uten fullt navn skal komme fram i tide. Foto; Håvard Jørstad, Posten Norge. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Hallo der - noen som i hurten og sturten kan hjelpe postens julegavedetektiv og julenissen med å finne fram til Anders og Carina og deres tre barn med gaver til jul ?

Juledetektiv Åse Marie Lerfald jobber under høytrykk i ettermiddag på postterminalen på Alnabru i Oslo for å glede flest mulig til pakkefest under juletreet i morgen.

Hver førjul får detektiven og hennes gode hjelpere om lag 500 pakker uten adresse eller fullstendige navn. Om lag 350 pakker finner fram under juletreet allikevel, og her er fire pakker som den rutinerte julepakkedetektiven TROR kan havne hos sine rette eiere hvis det kommer tips før publikum før 19-tiden i kveld.

- Vi sitter her med en pappeske fra Clas Ohlson uten noen adresse på. Oppi ligger det fire gaver, alle merket Fra: Jostein.

- Den største, 50 centimeter lang, er Til: Anders og Carina. Og så er det to veldig små pakker og en avlang til Mariell, Miriam og Mikael. Det ligner på en familie, sier Åse Marie Lerfald til Dagbladet.

FRA CLAS OHLSSON: Noen som kjenner Jostein eller Anders og Carina pluss Mariell, Miriam og Mikael? Ring 04004. Foto: Posten Norge.
FRA CLAS OHLSSON: Noen som kjenner Jostein eller Anders og Carina pluss Mariell, Miriam og Mikael? Ring 04004. Foto: Posten Norge. Vis mer

Hun anmoder om at noen som kopler navnene - eller kanskje Jostein - ringer kundeservice på 04004 og spør etter henne.

- Siden pakkene har havnet her på Alnabru, er det mye som tyder på at esken en eller annen gang har hatt spor av en adresse i Sørøst-Norge eller på Vestlandet. Vi kan håper noen få timer til, sier postdetektiven, som har jobbet med dette en måned hvert år de siste 11 årene.

- Hvordan får folk sendt pakker uten adresse ?

- Den vanligste blunderen er å lime adresselappen rett på tape. Da løsner de veldig lett under ferden. Og når folk har betalt porto og skal fylle ut adresselappen selv, går det noen ganger slik i julestresset: Til: Anders og Carina. Fra: Jostein.

- Blir vanvittig glade

- Hvordan reagerer folk som får julepakkene allikevel uten adresse ?

LUBE JØRGEN: Noen som kan hjelpe mormor og morfars pakke til juletreet? Foto: Posten Norge.
LUBE JØRGEN: Noen som kan hjelpe mormor og morfars pakke til juletreet? Foto: Posten Norge. Vis mer

- Mange blir så vanvittig glade at det er en like store glede for oss som jobber med det hvert år, sier julepakkedetektiven.

- Hva skjer med pakker som aldri finner fram ?

- I region sørøst og vest greier vi å finne eierne til 300 - 350 av 500 pakker i tide. I dagene etter jul kommer det tips som gir forsinket julegave til halvparten av de 150 til 200 som fortsatt ligger. Og etter 13. januar blir de sendt videre til et annet kontor som kan gå under julepapiret når jula er offisielt slutt. Det kan vi ikke gjøre nå etter interne regler. Det har noe med kundeforhold og anonymitet å gjøre.

- Hvor mange finner aldri fram ?

- På det minste har vi vært nede i et 30-talls julegaver som aldri finner sin eier. Brev blir liggende et halvt år og pakker ett år. Så går verdien til veldige formål. Etter forrige jul var det Redd Barna og Norsk Folkehjelp, forteller gavedetektiv Åse Marie Lerfald helt i innspurten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!