Josteins verden

Den veldige profeten Jostein Gaarder har talt. Som i alle profetier er ordene bastante og uklare. I Josteins verden finnes ikke farger, bare svart og hvitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FORFATTEREN Jostein Gaarder avleverte sist lørdag i Aftenposten det han selv kaller «våre domsprofetier» over staten Israel. Gaarder har opphøyd seg selv til flertall og hans profeti tilfredsstiller sjangerens krav til det pompøse og bombastiske. Forfatteren av «Sofies verden» har valgt en form som tildekker hans gode motiver, men som forsterker hans politiske og humanistiske bomskudd. De fleste deler Gaarders forferdelse over krigen i Libanon og Israel. Vi rystes over at staten Israel bare kjenner en form for trygghet: Den som hviler på bajonettene. Nettopp i denne opphetede situasjonen er det viktig at vi ikke faller i forenklingens felle. Staten Israel er ikke identisk med det jødiske folk. Innenfor Israel finnes et bredt spekter av holdninger, tro, tvil og politiske retninger. Det finnes ingen mulighet for varig fred i Midtøsten uten at Israel er en del av den.

JOSTEIN GAARDER skyver alt dette til side. I stedet rører han sammen et heksebrygg hvor ingrediensene hentes fra forargelsens kjøkkenhage, Det gamle testamente og filosofiens historie. Han vil mane Israel tilbake til grensene fra 1948 og forutsier muligheten for en ny jødisk diaspora. Dette er åpenbart en fortjent straff: «I to tusen år har vi terpet humanismens pensum, men Israel hører ikke», skriver Gaarder. Dette prestepratet er ille av to grunner. For det første har Vesten i denne perioden foretatt en del ting utenom «humanismens pensum», f.eks. krig, kolonialisme og korstog. For det andre avslører påstanden at Jostein Gaarder ikke holder et oppgjør med Israel, men med det jødiske folk. Det er uklokt og ubetenksomt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer