Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Journalist døde på pressekonferanse

Skulle rapportere om de to innesperrede gruvearbeiderne i Australia.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Richard Carleton, en kjent australsk journalist, døde søndag på en pressekonferanse i Beaconsfield som ble holdt i forbindelse med de to gruvearbeiderne som er fanget en kilometer under bakken på tolvte dagen, melder CNN.com.

CNN-produsent ga hjertemassasje

62-årige Carleton har i nesten 20 år jobbet i den australske versjonen av «60 Minutes», og hadde akkurat stilt et spørsmål til gruvesjef Matthew Gill og snudd seg for å forlate lokalet da han falt sammen.

En CNN-produsent hjalp til med hjerteredning på stedet til ambulansen kom, men Carleton ble erklært død ved ankomsten til sykehuset.

Carleton begynte i «60 Minutes» i 1987 og dekket blant annet Golfkrigen, krigen i Bosnia samt konfliktene i Nord-Irland og Midtøsten. Tidligere i sin 40-årige karriere jobbet han for ABC i Australia og BBC i London.

Den 62-årige journalisten har gjennomgått to hjerteoperasjoner i løpet av de seinere åra.

Statsminister John Howard sier han er «sjokkert og trist» over Carletons død.

- Han var en stor fjernsynspersonlighet, sier en talsmann for statsministeren.

KJEMPER FOR LIVET: Richard Carleton ligger på bakken etter kollapsen, mens andre febrilsk utfører førstehjelp på ham. Foto: AP/SCANPIX
KJEMPER FOR LIVET: Richard Carleton ligger på bakken etter kollapsen, mens andre febrilsk utfører førstehjelp på ham. Foto: AP/SCANPIX Vis mer

Bruker sprengstoff

Aksjonen for å redde Todd Russell (35) og Brant Webb, som har sittet innesperret i Beaconsfield Gold Mine på øya Tasmania siden 25. april, er nå inne i sin siste og mest kritiske fase. Redningsmannskapene prøver nå å trenge igjennom de siste tre meterne som skiller de to gruvearbeiderne fra friheten, ifølge BBC News.

Mannskapene har de siste dagene brukt håndverktøy for å trenge igjennom fjellet, for å unngå at sterke vibrasjoner skal få steinmassene til å rase sammen, men har nå støtt på svært hard stein og har isteden måttet ta i bruk små sprengladninger. Redningsarbeidet går derfor svært sakte.

- Det er usannsynlig at de to kommer opp i dag, sier gruvesjef Matthew Gill.

Russell og Webb sitter i et lite stålbur en kilometer under bakken. Det var dette stålburet som forhindret at de to fulgte Larry Knight i døden da et jordskjelv forårsaket et steinras som drepte Knight og sperret dem inne. Liket av Knight er allerede fraktet ut.

- Svært vanskelige forhold

Gill sier de to gruvearbeiderne i «rimelig bra form», men innrømmer at han ikke vet hvor lang tid redningsaksjonen vil ta.

- Forholdene er svært vanskelige, sier gruvesjefen.

Redningsmannskapene har boret seg gjennom 14 meter med massiv stein, og begynte med en kjempedrill før de gikk over til håndholdte driller og nå altså små sprengladninger 30 gram hver, som blir avfyrt én om gangen.

Redningsmannskapene skifter på å ligge på ryggen i den én meter vide åpningen og arbeide med steinmassene.

Russell og Webb får forsyninger gjennom et smalt plastrør. Gjennom røret har de også fått en iPod, et digitalkamera og en oppblåsbar madrass.

De to overlevde de fem første dagene etter ulykken ved å slurpe i seg vann fra steinene rundt dem og dele ei energistang. De ble oppdaget av et temperaturfølsomt kamera.

LIKE FØR: Carleton (t.v.) sammen med gruvesjef Matthew Gill (i midten) og informasjonskonsulent for gruva Michael Lester. Bildet er tatt rett før Carleton kollapset.
STORT PRESSEOPPBUD: Redningsaksjonen har trukket et stort antall pressefolk til Beaconsfield, hvor de har slått leir utenfor gruva (i bakgrunnen).
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media