Journalist dømt etter dødsulykke

Kom over i motgående kjørefelt under biltur. Anker dommen.

DØMT I BODØ: Journalisten er dømt i Salten tingrett i Bodø. Arkivfoto: Mats Torbergsen / NTB
DØMT I BODØ: Journalisten er dømt i Salten tingrett i Bodø. Arkivfoto: Mats Torbergsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En profilert mannlig journalist i 60-åra er i Salten og Lofoten tingrett dømt for uaktsomt drap etter at han i fjor sommer førte en bil som kom over i motgående kjørefelt og frontkolliderte med en annen bil på E6 i Saltdal.

Mannen nekter straffskyld og har anket dommen, opplyser hans forsvarer, John Christian Elden, til Dagbladet.

- Han innga anke i dag, skriver Elden i en SMS.

Avisa Nordland (AN) omtalte dommen først.

Familien så dødsulykken

En eldre kvinne som var passasjer i bilen journalisten kolliderte med, omkom. Kvinnen som førte bilen, og som var i familie med avdøde, ble hardt skadd. Ytterligere to familiemedlemmer av henne kjørte like bak og ble vitner til dødsulykken.

De to passasjerene i journalistens bil, som er i familie med ham, ble også skadd.

Retten slår fast at mannen sovnet bak rattet, og utviste grov uaktsomhet.

HAR LEVERT ANKE: Journalistens forsvarer John Christian Elden har i dag levert anke på vegne av klienten. Arkivfoto: Kristin Svorte / Dagbladet
HAR LEVERT ANKE: Journalistens forsvarer John Christian Elden har i dag levert anke på vegne av klienten. Arkivfoto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer

«Å unnlate å stoppe når man kjenner seg trett under bilkjøring, er en alvorlig tilsidesettelse av et grunnleggende krav til enhver sjåfør», lyder det i dommen.

Mener han mistet bevisstheten

Forsvarer Elden opplyser at han og klienten «følger dommen langt på vei, men ikke i spørsmålet om han sovnet eller kan belastes det som uaktsomt».

- Uhellet skjedde midt på dagen etter kort kjøredistanse, påpeker advokaten.

Mannen har forklart at et øyeblikk rett før krasjen «er borte». Etter omfattende undersøkelser utelukker imidlertid tingretten at han hadde et bevissthetstap som forårsaket ulykken.

Journalisten er dømt til 75 dagers ubetinget fengsel. I tillegg mister han retten til å føre bil i tre år, og må betale den omkomne kvinnens pårørende til sammen 375 000 kroner i oppreisning.

Trond-Ivan Blomsø, bistandsadvokat for den avøde kvinnens pårørende, sier til AN at han og klientene mener dommen er riktig.

- Premissene for dommen er riktige, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer