STOR ÆRE: Da Helen Thomas fylte 89 fikk hun bursdagsmuffins av en «Happy Birthday»-syngende Obama, som fyller år på samme dato. Foto: J. Scott Applewhite / AP
STOR ÆRE: Da Helen Thomas fylte 89 fikk hun bursdagsmuffins av en «Happy Birthday»-syngende Obama, som fyller år på samme dato. Foto: J. Scott Applewhite / APVis mer

Journalist-legende Helen (89) måtte slutte etter jøde-utbrudd

«Be dem om å komme seg til helvete ut av Palestina».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den 89 år gamle journalisten Helen Thomas, som fra presserommet i Det hvite hus har dekket hver eneste amerikanske president siden Dwight Eisenhower, slutter i kveld i Hearst Newspapers med umiddelbar virking.

Thomas har en unik status i det amerikanske pressemiljøet og har mange minneverdige ordvekslinger med presidenten på rullebladet, men det var en ubetenksom uttalelse utenfor Det hvite hus som ble slutten på den over 67 år lange karrieren.

- Dra hjem «Be dem om å komme seg til helvete ut av Palestina», sa Thomas da hun 27. mai ble spurt av en israelvennlig aktivist om hun hadde noen kommentar om Israel.

«Husk at disse folkene er okkupert og at det er deres land. Det er ikke tysk eller polsk», fortsatte 89-åringen, og svarte kontant da hun ble spurt om hvor de israelske jødene skal gjøre av seg.

- Dra hjem.

- Hvor er hjem?

- Polen, Tyskland. Og USA og overalt.

Angrepet fra alle kanter «Jeg beklager dypt mine kommentarer om Israel og palestinerne. Uttalelsen reflekterer ikke min ektefølte tro på at fred vil komme til Midtøsten bare når alle parter anerkjenner behovet for gjensidig respekt og toleranse. Måtte den dagen komme snart», skrev Thomas i en pressemelding etter at videoen fra Rabbilive.com begynte å spre seg.

De ble imidlertid raskt klart at verken pressekolleger eller Det hvite hus hadde tenkt å tilgi Thomas med det første, samtidig som høyrekonservative medier som Fox News brukte klippet for alt det var verdt.

- Kommentarene hennes var støtende og klandreverdige. De samsvarer ikke med synspunktene til folk her og definitivt ikke med denne administrasjonens, utalte Obamas pressetalsmann Robert Gibbs.

- Hun burde miste jobben etter dette, sa Ari Fleischer, som var pressetalsmann under Bush.

Det ble altså utfallet.

Fast plass Fra sin faste plass på den midterste stolen på rad én i presserommet har Helen Thomas vært respektert for sine tidvis sylskarpe spørsmål til presidenten.

Hun ble det første kvinnelige medlemmet av de viktigste presseklubbene, har skrevet fem bøker, og har siden John F. Kennedy hatt æren av å alltid stille det første spørsmålet under pressekonferanser (unntatt under Bush junior) og avslutte hele seansen med sitt «Thank you Mr. President».

På sine eldre dager har hun kommet med flere sterke meningsytringer, blant annet da hun slo fast at George W. Bush var «den verste presidenten i historien», noe som har gjort henne til en favorittfiende blant kommentatorer på høyresiden.

Da hun fylte år 4. august i fjor, tilfeldigvis også Obamas bursdag, var stemningen en helt annen enn under forgjengen, og presidenten dukket da opp i presserommet med bursdagsmuffins med kakelys, syngende på «Happy Birthday» for journalistveteranen.

Da 89-åringen ikke dukket opp på jobb i dag forsto kollegene at avskjeden var nært forestående,og mange tok bilder av den tomme stolen på første rad, ifølge Politico.

LANG KARRIERE: Her snakker Helen Thomas (i midten) med president John F. Kennedy - i mai 1963.Foto: Bill Allen/ AP
LANG KARRIERE: Her snakker Helen Thomas (i midten) med president John F. Kennedy - i mai 1963.Foto: Bill Allen/ AP Vis mer