Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Journalist må utlevere notater fra Rasool-saken

En Aftenposten-journalist må utlevere notatene fra et intervju med et vitne i en straffesak, slo Høyesteretts kjæremålsutvalg fast i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kjennelsen kommer etter at journalist Tor Arne Andreassen av Oslo byrett og Borgarting lagmannsrett ble pålagt å utlevere notater fra intervjuet han gjorde med et vitne i Rasool-saken. Vitnet kom i intervjuet med opplysninger som har betydning for straffesaken. Retten mente at opplysningene som ble gitt i intervjuet sto i motstrid til det vitnet forklarte for retten. Dermed ble Andreassen stevnet inn som vitne, for å forklare hva vitnet hadde sagt til ham.

Det var under dette vitneprovet at Rasools forsvarer, advokat Fridtjof Feydt, ba Andreassen utlevere notatene sine. Dette nektet Andreassen, under henvisning til at notatene er upublisert materiale, og at en slik utlevering dessuten ville være i strid med det journalistiske krav til kildevern.

- Vanskelig kjennelse

Men nå har altså Høyesteretts kjæremålsutvalg pålagt Andreassen å utlevere notatene.

- Denne kjennelsen er svært problematisk sett fra pressens side, sier Per Edgar Kokkvold.

Han viser til at kjennelsen er vanskelig, sett på bakgrunn av at kildevernet nylig ble rettslig styrket gjennom en egen paragraf i straffeloven. Men dette lovvernet mener Høyesteretts kjæremålsutvalg at ikke omslutter Andreassens sak. Kjæremålsutvalget viser nemlig til at utleveringsplikten ikke gjelder de delene av notatene som inneholder opplysninger om andre kilder enn vitnet i straffesaken.

Videre legger de til grunn at det bare er identiteten til kildene som skal vernes etter straffeprosesslovens paragraf 125, (om kildevernet) - og ikke andre opplysninger som er gitt til journalisten i et intervju.

Kildevernet er absolutt

Kokkvold viser til at han vanskelig kan forstå hvordan retten skal kunne ilegge notatene en stykkvis vurdering, slik Høyesterett viser til, og dermed la være å se på opplysninger som omhandler andre kilder.

- For pressen er kildevernet absolutt, og dette er ikke et vern som er til for pressens skyld, slik mange later til å tro, men for publikums skyld, slik at kritikkverdige forhold kan avdekkes ved at kilder loves anonymitet, sier Kokkvold.

Han viser også til at kravet til å ikke utlevere upublisert materiale, slik det dreier seg om i denne saken, er svært strengt i pressen.

- Det står nedfelt i Vær Varsom Plakaten - pressens eget lovverk - at av hensyn til kildene og til pressens uavhengighet skal upublisert materiale ikke utleveres. Denne teksten blir av pressefolk tolket strengt, og det med rette, sier Kokkvold.

Journalist Tor Arne Andreassen vil nå bli innstevnet på nytt som vitne i straffesaken. Han har mens domstolene har behandlet spørsmålet om notatene vært nektet å følge forhandlingene i Rasool-saken i Oslo byrett.

(NTB-Wenche Schjønberg)