Journalist saksøker Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp og «Norges tøffeste krigsjournalist» braker i dag sammen i Oslo byrett. Den pikante saken handler om drapstrusler, leiemord, barnemisbruk, hevn og narkotika.   Dagbladet.no følger rettssaken i formiddag

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bakgrunnen for den pikante striden er en fire år gammel anmeldelse fra Norsk Folkehjelp, som i mars 1997 anklaget Refsdal for å ha tilbudt en angivelig angolansk leiemorder 25.000 dollar for å drepe tre av organisasjonens norske ansatte i Angola.

Fernando Antonio Soares skal ha avslått tilbudet, og oppsøkte i stedet Norsk Folkehjelps kontor i Luanda med historien.

Refsdals angivelige motiv skal ha vært ønske om hevn, fordi han ikke fikk forlenget sin egen arbeidskontrakt med Norsk Folkehjelp tre år tidligere.

Anmeldelsen ble aldri omtalt offentlig, og saken ble raskt henlagt av norsk politi. Refsdal har likevel gått til motsøksmål med krav om mortifikasjon og oppreisning.

- Jeg vil kunne bevise at anklagen er falsk, sier Refsdal til NTB.

Personkonflikt

Ifølge ham var det en personkonflikt mellom ham selv og daværende leder for Norsk Folkehjelps mineprosjekt i Angola, Håvard Bach, som utløste striden.

Konflikten gjorde at Refsdal ikke fikk forlenget sin seks måneders kontrakt som minekartlegger i Angola.

Ett år senere kontaktet han Norsk Folkehjelp på nytt, etter å ha mottatt det han beskriver som annenhåndsinformasjon som knytter flere av organisasjonens ansatte i Angola til narkotikabruk og seksuelle overgrep mot mindreårige.

Refsdal avviser overfor NTB at det lå noe hevnmotiv bak, og mener tvert imot at det var han selv som ble offer for hevn.

- Jeg har aldri hatt noe hevnmotiv. I så fall ville dette ha vært rettet mot den som sørget for at jeg ikke fikk fornyet kontrakten, sier Refsdal.

Han viser til at Bach ikke var blant dem han framsatte anklager mot, og heller ikke blant de tre han ifølge Norsk Folkehjelps anmeldelse ønsket drept.

- Det er påtakelig at beskyldningen om leiemord først kom etter at jeg tok opp de kritikkverdige forholdene i Norsk Folkehjelp, sier Refsdal til NTB.

- Ubestridelig faktum

Norsk Folkehjelp fulgte høsten 1996 opp Refsdals anklager, men konkluderte etter en intern gransking med at disse var grunnløse.

Hjelpeorganisasjonens tidligere generalsekretær Halle Jørn Hanssen, som selv er saksøkt for inntil 50.000 kroner, ønsker overfor NTB ikke å kommentere detaljer i saken.

- Men det er et ubestridelig faktum at vi var misfornøyde med Refsdals faglige innsats, at han var lite nøye med det reglement og de arbeidsinstrukser vi hadde, at han fikk minst to skriftlige påtaler og at han deretter ikke fikk fornyet sin kontrakt, sier Hanssen til NTB.

Norsk Folkehjelp avviser kravet om mortifikasjon og oppreisning, og hevder i sitt prosesskrift til Oslo byrett at man ville ha forsømt seg om man ikke gikk til politianmeldelse av Refsdal på bakgrunn av de opplysninger man fikk.

- Vi gikk aldri offentlig ut med noe som helst i denne saken. Vi holdt den tett til brystet og kommuniserte med norsk politi og Utenriksdepartementet, sier Halle Jørn Hanssen til NTB.

(NTB-Nils-Inge Kruhaug)

KRANGLER MED FOLKEHJELPA: Pål Refsdal vil motbevise at han lette etter en leiemorder til å drepe tre nordmenn i Norsk Folkehjelp.Foto: SCANPIX