Journalist siktet for Stasi-spionasje

Stavanger Aftenblads Brüssel-korrespondent Stein Viksveen er siktet for å ha spionert for den tidligere øst-tyske etterretningsorganisasjonen Stasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenbladets korrespondent i Brüssel, Stein Viksveen er siktet for å ha spionert for den tidligere øst-tyske etterretningsorganisasjonen Stasi, skriver Stavanger Aftenblad.

Den 4. november i fjor ble Aftenbladets kontor i Brüssel, som også er Viksveens leilighet, gjennomsøkt av Politiets overvåkingspoliti og belgisk antiterrorpoliti. Der ble det funnet dokumenter som dannet grunnlaget for en siktelse mot Viksveen for å ha utlevert hemmelige eller topphemmelige Nato-dokumenter til øst-tyskerne i perioden 1962-1989.

Dokumentene som ligger til grunn for siktelsen er foreløpig hemmelige, også for Viksveen og hans advokat Atle Heljesen. Viksveen selv nekter for å ha utlevert til Stasi eller noen annen fremmed makt. Han har begjørt øyeblikkelig innsyn i de dokumentene POT la fram for å få tillatelse til å gjennomføre en husundersøkelse, men POT har fått frist fram til 1. mars med å gi slikt innsyn.

POT beslagla fire datamaskiner og en mobiltelefon som tilhører Aftenbladet. De tok også med seg åtte adressebøker og en elektronisk notisblokk, der Viksveen hadde navn, adresse og telefonnummer på flere tusen kontakter som han hadde samlet gjennom sine 40 år som journalist. Videre beslagla POT blant annet en datamaskin som gir adgang til Aftenbladets interne datasystemer.

Atle Helljesen betegner ransakingen som meningsløs. Politiet har fått med seg materiale som er under ti år gammelt, og dermed ikke kan ha noe med den påståtte spionasejen å gjøre.

- Jeg har aldri hatt hemmelige Natopapirer eller konfidensielle rapporter av noen art, sier Viksveen selv til Aftonbladet.

Tidligere oberstløytnant Günter Bohnsack (60) i den østtyske etterretningstjenesten Stasi fortalte tidligere i år hvordan Stasi på midten av 1970-tallet hadde flere agenter i Norge, blant dem «en journalist og/eller forlegger».

Ifølge Bohnsack spilte disse agentene sentrale roller i en storstilt desinformasjonskampanje.