Journalist siktet for Stasi-spionasje

Brüssel-korrespondent Stein Viksveen er siktet for å ha spionert for den tidligere øst-tyske etterretningsorganisasjonen Stasi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Aftenbladets korrespondent i Brüssel, Stein Viksveen, er siktet for å ha spionert for den tidligere øst-tyske etterretningsorganisasjonen Stasi, skriver Stavanger Aftenblad i dag. Viksveen skal ha overlevert hemmelige eller topp-hemmelige Nato-dokumenter til øst-tyskerne i perioden 1962-1989.

Nekter

- Jeg har aldri hatt hemmelige Natopapirer eller konfidensielle rapporter av noen art, sier Viksveen selv til Aftenbladet.

Dokumentene som ligger til grunn for siktelsen er foreløpig hemmelige, også for Viksveen og hans advokat Atle Heljesen. Viksveen selv nekter for å ha utlevert til Stasi eller noen annen fremmed makt. Han har begjørt øyeblikkelig innsyn i de dokumentene POT la fram for å få tillatelse til å gjennomføre en husundersøkelse, men POT har fått frist fram til 1. mars med å gi slikt innsyn.

Ransaket

Den 4. november i fjor ble Aftenbladets kontor i Brüssel, som også er Viksveens leilighet, gjennomsøkt av Politiets overvåkingspoliti og belgisk antiterrorpoliti.

POT beslagla fire datamaskiner og en mobiltelefon som tilhører Aftenbladet. De tok også med seg åtte adressebøker og en elektronisk notisblokk, der Viksveen hadde navn, adresse og telefonnummer på flere tusen kontakter som han hadde samlet gjennom sine 40 år som journalist. Det ble også tatt beslag i 250 avisklipp, utskrift av en artikkelserie om globalisering som Viksveen skrev i Aftenbladet, boka om Rasismens røtter av Khalid Salimi, to veikart over Belgia og Luxembourg med kulepennmerker og årsberetningen for Verdens Handelsorganisasjon (WHO) for 1998. Videre beslagla POT blant annet en datamaskin som gir adgang til Aftenbladets interne datasystemer.

Meningsløst

Advokat Atle Helljesen betegner ransakingen som meningsløs. - Politiet har fått med seg materiale som er under ti år gammelt, og dermed ikke kan ha noe med den påståtte spionasejen å gjøre. De har i tillegg brutt avisas kildevern ved å beslaglegge Viksveens adressebøker, sier Helljesen til Aftenbladet.

NEKTER: Stein Viksveen benekter å ha utlevert dokumenter til Stasi.