<strong>INNRØMTE FALSKE NYHETER:</strong> Den kanadisk-iranske Newsweek-journalisten Maziar Bahari ble arrestert av regimet 21. juni. Han skal ha innrømmet å ha produsert falske nyheter for Newsweek under valgdagene, noe bladet avviser som latterlig. Foto: AP Photo/Newsweek
INNRØMTE FALSKE NYHETER: Den kanadisk-iranske Newsweek-journalisten Maziar Bahari ble arrestert av regimet 21. juni. Han skal ha innrømmet å ha produsert falske nyheter for Newsweek under valgdagene, noe bladet avviser som latterlig. Foto: AP Photo/Newsweek Vis mer

Journalist skal ha innrømmet å ha produsert falske nyheter

- Latterlig, sier Newsweek-sjefen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet.no): Ahmadinejad-regjeringen gav tirsdag grei beskjed om at spørsmål rundt valgresultatet ikke lenger vil bli tolerert, melder Times Online.

Tre av opposisjonslederne lar seg likevel ikke skremme, og ypper til arrestasjon med videre uttalelser.

- Jeg vil fortsette å kjempe under enhver omstendighet, og vil bruke ethvert middel jeg kan, sa Mehdi Karroubi (72) i går.

Regimet svarte med å stenge avisen hans.

Den populære tidligere presidenten ayatollah Mohammed Khatami (65) gir heller ikke opp kampen, og beskylder regimet for å starte en revolusjon mot folket og demokratiet.

Mousavi lever farlig
Mir Hossein Mousavi (67), tidligere statsminister og Ahmadinejads sterkeste opposisjonsmotstander, sier at han har dannet en politisk gruppe som skal representere borgernes rettigheter og stemmer, noe som kan bety at han forbereder en motstandskampanje mot Ahmadinejad og landets religiøse overhode ayatollah Ali Kahmenei.

<strong>GIR SEG IKKE:</strong> Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi gir ikke opp kampen til tross for at regimet ikke lenger godtar at folk stiller spørsmål ved valgresultatet. Etterretningstjenesten følger ethvert skritt han tar, og gjør det vanskelig for ham å kommunisere med tilhengerne sine. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI
GIR SEG IKKE: Opposisjonsleder Mir Hossein Mousavi gir ikke opp kampen til tross for at regimet ikke lenger godtar at folk stiller spørsmål ved valgresultatet. Etterretningstjenesten følger ethvert skritt han tar, og gjør det vanskelig for ham å kommunisere med tilhengerne sine. Foto: AFP PHOTO/BEHROUZ MEHRI Vis mer

- Det er ennå ikke for seint. Det er vårt historiske ansvar å fortsette å protestere for å forsvare folkets rettigheter, skriver Mousavi.

Opposisjonslederen lever farlig i disse dager. Etterretningstjenesten følger ethvert skritt han tar, og gjør det vanskelig for ham å kommunisere med tilhengerne sine.

Ayatolla Ahmad Khatami, som står nært regimet, har kalt ham anti-revolusjonær, og regimets frivillige militærkorps har sent et brev til Irans øverste aktor hvor de beskylder ham for ni lovbrudd, og for å være en trussel for nasjonal sikkerhet.

Planlegger sivile aksjoner
Tilhengerne hans er tvunget bort fra gata av sikkerhetsstyrker, men forbereder sivile ulydighetskampanjer.

De snakker om streiker, om å boikotte varer det reklameres for i statskanalene, å ta penger ut av statskontrollerte banker, samt å gi penger direkte til de fattige i stedet for å gi dem til statskontrollerte veldedighets-organisasjoner.

Det semioffisielle nyhetsbyrået Fars meldte i går at en journalist for bladet Newsweek har innrømmet å arbeide for vestlige styresmakter, ifølge CNN.

Innrømmer falsk journalistikk
Kanadisk-iranske Maziar Bahari (42) ble arrestert i Teheran 21. juni, og skal ha uttalt seg på en pressekonferanse tirsdag.  

<strong>KJEMPER VIDERE:</strong> Mehdi Karroubi vil bruke ethvert middel han kan. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE
KJEMPER VIDERE: Mehdi Karroubi vil bruke ethvert middel han kan. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE Vis mer

Siden det er vanskelig for utenlandske journalister å rapportere fra Iran, kan ikke CNN bekrefte dette.

På pressekonferansen innrømmet Bahari å ha produsert falske nyheter for Newsweek under valgdagene, noe bladet avviser.

- Han har arbeidet hos oss i årevis uten et eneste hint av fordommer. Vi synes han er en av de beste reporterne i bransjen, sier Chris Dickey fra CNN.

Dickey kaller rapporten latterlig, og sier at Bahari ikke har fått snakket med advokat eller familien sin etter at han ble arrestert.

- Vestlig media er en del av den kapitalistiske maskinen og de liberale demokratiske styresmaktene i Vesten, skal Bahari ha sagt, og forteller at iranske journalister kan bli lokket med pengegaver til å rapportere for vestlig media.

- Dessverre gjør tar vi av og til feil avgjørelser, blir grådige, og faller i utlendingenes feller, skal han ha sagt.

Skremselspropaganda
Hassiba Hadj-Sahraoui fra Amnesty International avviser Baharis innrømmelse, og mener at den er en del av Irans forsøk på å skremme opposisjonen og legge ansvaret for kaoset etter valget på Vesten.

- Vi vet fra folk vi har snakket med at mange har blitt tvunget til å komme med innrømmelser på tv om at de har handlet på vegne av utenlandske styresmakter, sier hun.

Irans statskanal Press TV har vist flere intervju med personer som forteller at de er demonstranter som vil lette på dårlig samvittighet ved å innrømme at vestlig media fikk dem til å oppføre seg som de gjorde.

Mahmoud Khatami er enig med Amnesty International.

- De fleste av de arresterte er politiske aktivister, journalister og advokater, som nå utrolig nok er presset til å innrømme i falske tv-innslag at de arbeider for utenlandske styresmakter, skriver Khatami på nettsiden sin.

<strong>REFORMVENNLIG TIDLIGERE PRESIDENT:</strong> Mohammed Khatami beskylder regimet for å starte en revolusjon mot folket og demokratiet. Foto: AP Photo/Vahid Salemi
REFORMVENNLIG TIDLIGERE PRESIDENT: Mohammed Khatami beskylder regimet for å starte en revolusjon mot folket og demokratiet. Foto: AP Photo/Vahid Salemi Vis mer

Videre anklager han regimet for å utelate det som virkelig har skjedd i landet.

- Statskontrollert media viser de samme bildene om og om igjen, for å påvirke folks følelser, skriver han.

- Hvor var disse mediene når et titalls personer ble drept og hundrevis slått?

<strong>FRA DEMONSTRASJONENE:</strong> Iranske politimenn i sivilt angrekk slår en Mousavi-tilhenger med batonger i Teheran 14. juni i år. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO/STR
FRA DEMONSTRASJONENE: Iranske politimenn i sivilt angrekk slår en Mousavi-tilhenger med batonger i Teheran 14. juni i år. Foto: TOPSHOTS/AFP PHOTO/STR Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer