- Journalist Steven Sotloff (31) halshogd i ny IS-video

«Jeg er tilbake, Obama», sier bøddelen.

TRUET PÅ LIVET: I videoen der journalist James Foley blir henrettet, vises Steven Sotloff mot slutten. IS truer med å henrette også ham dersom amerikanerne ikke slutter å bombe i Irak. Foto: PRIVAT / REUTERS / NTB SCANPIX
TRUET PÅ LIVET: I videoen der journalist James Foley blir henrettet, vises Steven Sotloff mot slutten. IS truer med å henrette også ham dersom amerikanerne ikke slutter å bombe i Irak. Foto: PRIVAT / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske journalisten Steven Sotloff (31) skal være halshogd av Den islamske stat (IS), melder Reuters via den uavhengige amerikanske etterretningsorganisasjonen SITE. IS har sluppet en video av den angivelige henrettelsen, som foreløpig mangler offisiell bekreftelse.

Sotloffs familie gir likevel en kort kommentar til videoen:

- Familien kjenner til denne fryktelige tragedien og sørger privat, sier deres talsmann Barak Barfi til AP.

Den nye videoen er på samme form som den der journalistkollega James Foley henrettes: Sotloff sitter på kne, kledd i oransje, mens en bøddel står til venstre for ham. Idet bøddelen begynner å skjære med en kniv, som holdes i venstre hånd, går bildet i svart. Etterpå ses liket av Sotloff.

Bøddelen erklærer at henrettelsen er en reaksjon på USAs bombing av IS-styrker i Irak.

«Jeg er tilbake, Obama. Jeg er tilbake på grunn av din arrogante utenrikspolitikk mot Den islamske stat - på tross av våre advarsler», sier mannen i svart, som tilsynelatende er samme mann som i Foley-videoen.

Truet Sotloff ble sist vist i videoen der hans medfange, reporter James Foley, halshogges. Mot slutten av den videoen truet IS med at Sotloff var nestemann dersom USAs president Barack Obama ikke etterkom kravene om å stanse bombingen i Irak.

- Ditt neste trekk vil bestemme Sotloffs skjebne, sier den keivhendte bøddelen på videoen.

IS' krav er imidlertid ikke blitt etterkommet; etter at Foley-videoen ble offentliggjort, har USA trappet opp bombingen av den islamistiske militsens styrker i Irak.

Foley-videoen var kalt «En beskjed til USA». Videoen som nå er sluppet, har fått navnet «En andre beskjed til USA», ifølge AP.

Savnet i et år Sotloff har vært savnet siden 4. august i fjor, da han ble tatt til fange nær Aleppo i Syria. Han har jobbet for bl.a. Time og The National Interest, og har hatt innslag på CNN og Fox News.

Journalisten har lang erfaring fra konflikter i Midtøsten og har bl.a. vært stasjonert i Libya. Han har vist stort engasjement for regionen, og snakker arabisk.

Etter Foleys henrettelse har flere tusen skrevet under på et opprop der president Obama bes om å redde Sotloff. For noen dager siden gikk hans mor Shirley Sotloff ut og henvendte seg til IS' leder, «kalif» Abu Bakr al-Baghdadi, i et forsøk på å redde sønnens liv.

- Som mor ber jeg deg om å vise nåde og ikke straffe sønnen min for begivenheter han ikke har kontroll over, sa journalistens mor.

Videoen avsluttes med en trussel om å drepe britiske David Cawthorne Haines.