VANT MOT NRK: En 38 år gammel journalist har krav på fast jobb i NRK etter å ha blitt brukt som vikar i rundt to og et halvt år. 
Foto: Mahlum / Wikimedia Commons
VANT MOT NRK: En 38 år gammel journalist har krav på fast jobb i NRK etter å ha blitt brukt som vikar i rundt to og et halvt år. Foto: Mahlum / Wikimedia CommonsVis mer

Journalist vant mot NRK i retten

Kan kreve fast jobb i NRK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 38 år gammel journalist har krav på fast jobb i NRK etter å ha blitt brukt som vikar i rundt to og et halvt år.

Det slår Oslo tingrett fast i en fersk dom.

Dommen mandag fikk advokat Knut Skaslien i Norsk Journalistlag (NJ) til å erklære «full seier» i fagbladet Journalisten. Oslo tingrett konkluderer med at journalisten og lydteknikeren skal ha fast jobb i 76 prosents stilling, få erstatning og oppreisning på til sammen drøyt 80 000 kroner og få dekket sakskostnadene av NRK.

Den 38 år gamle mannen hadde jobbet i Østlandssendingen i ulike vikariater siden oktober 2010, da han i fjor sommer fikk beskjed om at hans kontrakt var utløpt og ikke ble forlenget.

I dommen mandag heter det at mannen dekket et «vedvarende behov for ekstra arbeidskraft» og at han i hele ansettelsesperioden var å anse som fast ansatt fordi han dekket «et fast og varig arbeidskraftbehov i NRK».

- Behovet opphørte NRK har hevdet hele veien at mannen fikk tidsbegrensede tilkallingsvikar- og vikarkontrakter fordi behovene har vært midlertidige. Årsaken til at han sommeren 2013 ikke fikk forlenget vikariat er ifølge NRK at en fast ansatt kom tilbake fra permisjon og overtok mannens oppgaver, ifølge NJ.

Dermed var det ikke ledige oppgaver innenfor hans kompetanseområde, framholdt NRKs prosessfullmektig i sitt sluttinnlegg for retten. NRK driver ikke med såkalt lufting, at man slutter å bruke konkrete vikarer i god tid før de har vært ansatt i fire år og får krav på fast ansettelse, ifølge advokat Camilla Steenbuch.

Oslo tingrett fant det imidlertid bevist at «det i praksis foretas en utskiftning av vikarer etter at de har hatt midlertidige kontrakter i en viss periode, for å unngå at de får krav på fast ansettelse».

Vurderer anke NRK vurderer nå om dommen skal ankes.

- Vi er opptatt av å være en ansvarlig og seriøs arbeidsgiver. Vi vil nå gå gjennom dommen og se på tingene retten har lagt vekt på, sier kommunikasjonsdirektør Tommy Hansen i NRK.

Norsk Journalistlag mener dommen er viktig for andre vikarer som befinner seg i samme situasjon, og at den uansett betyr at statskanalen må øke bemanningen

- Vi er veldig glade på vegne av medlemmet vårt som orket å stå opp for sine egne rettigheter også gjennom en krevende rettssak, sier leder for NJ i NRK, Sidsel Avlund i en artikkel på fagforeningens nettsider.

(NTB)