Journalisten diktet opp artiklene

Reporter Christopher Newton hadde en strålende karriere i verdens største nyhetsbyrå - helt til noen forsøkt å finne hans kilder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Newton, som jobbet i det New York-baserte internasjonale nyhetsbyrået Associated Press, har fått sparken etter å angivelig ha diktet opp sitater og fagpersoner. Verken redaktørene eller journalisten klarte å bevise intervjuobjektenes eksistens.

8. september skrev journalisten en sak om kriminalstatistikken i USA, og etter at nyhetsbyrået hadde distribuert historien verden over, begynte spørsmålene å strømme inn til redaksjonen.

Fant ikke igjen kildene

Flere fagpersoner og krimeksperter lurte på hvem 'Ralph Myers' ved Stanford Universitetet, og 'Bruce Fenmore' ved Institutt for Kriminalitet og Straff i Chacago var. Etterhvert skulle det vise seg at de var vanskelige å spore opp igjen, skriver The Herald Tribune.

En journalist i The New York Times brakte saken til AP-journalistens redaktør, men redaktøren klarte heller ikke å spore opp de navngitte kildene til journalisten. Telefoner til både utdanningsstedene og utvidede søk på internett ga heller ikke noe resultat. Og da journalisten selv ikke kunne bidra med løsningen på mysteriet fikk han sparken i nyhetsbyrået.

- Journalisten fastholder at disse ekspertene er virkelige og er riktig sitert, men våre redakøterer har ikke vært i stand til å stadfeste at de eksisterer engang. Nyhetenes integritet er vår høyeste prioritet, og vi ba ham om å komme med bevis for autensiteten. Det verken kunne eller ville han, sier en talsmann for nyhetsbyrået, Kelly Smith Tunney, til avisa.

15 oppdiktede akademikere

I den aktuelle saken fra 8. september har journalisten sitert «ekspertene» på grunnene til at kriminalitetsratene for de grove forbrytelsene synker i USA. Dette skal, ifølge de ikke-eksisterende ekspertene, ha sammenheng med den nye krimpolitikken som holder mennesker som er dømt for grove forbrytelser lenger i fengsel enn før.

Etter at AP-redaktørene ble gjort oppmerksomme på sitatfabrikasjonene har de begynt en gjennomgang av alle historiene journalisten har skrevet siden han begynte i 1994. Så langt har de funnet 15 personer som er sitert i journalistens saker som ikke lar seg spore opp. Samtlige mennesker har en eller annen akademisk tittel eller tilknytning, og uttaler seg som fagpersoner.

- Kredibilitet er APs viktigste verdi, og vi er svært urolige over at vi har avdekket at noen av journalistens saker inneholder materiale som ikke holder stikk. Det er et brudd på våre mest elementære regler, og vi undersøker intenst hvordan dette skjedde, og hvordan våre redaksjonelle rutiner kan hindre at det skjer igjen, sier Tunney.

  • AP sendte ut en beklagelse til alle redaksjoner med en gang de skjønte at artiklene deres inneholdt feil.

    PS: Dagbladet.no er kunde av nyhetsbyrået AP.